(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

Spoorwegmuseum

Terug
placeMaliebaanstation, 3581 XW directions_walkToegankelijkheid: Deels rolstoelvriendelijk / Toegankelijk voor slechtziende
Bekijk website

Ontdek het verhaal achter 175 jaar spoorwegen in Nederland. In het Maliebaanstation uit 1874 zie je hoe een station er vroeger uitzag. Hier is zelfs een Koninklijke Wachtkamer. Stap in de wereld van het spoor en ga op reis langs de hoogtepunten van de spoorweggeschiedenis. In de ‘Grote Ontdekking’ reis je terug naar Engeland in 1839 ten tijde van Michael Longridge, de ontwerper van de eerste stoomtrein. Neem in ‘Droomreizen’ een kijkje bij de exotische treinreizen van de Oriënt-Express met als eindhalte een oosterse kashba. Maak in ‘Stalen Monsters’ een adembenemende rit onder, tussen en boven sissende, fluitende en dreunende stalen monsters uit de jaren ’20 en ’30. In ‘Treinen door de Tijd’ en de open depots is een mooi overzicht van de overige collectie die Het Spoorwegmuseum rijk is. Of maak in ‘de Vuurproef’ een spectaculaire reis door bijna twee eeuwen spoorhistorie. Je kunt zelf een trein besturen!

Wat maakt het museum uniek

  • Een overzicht van 175 jaar spoorgeschiedenis in Nederland door verschillende, goed onderhouden en werkende treinen
  • Experts op het gebied van treinen die je alles kunnen vertellen over de collectie
  • Bezoekers mogen (bijna) overal in en op: het is een echt ervaringsmuseum
  • Van dichtbij kun je de technische details bekijken hoe een (stoom)trein werkt.
  • Je beleeft in de attracties elke keer een stukje spoorweggeschiedenis
  • Vanuit het station Utrecht Centraal kun je met de trein naar Het Spoorwegmuseum

Toegankelijkheid
Alles is toegankelijk, behalve de treinen ingaan (rolstoelen). Voor slechtzienden/blinden zijn er speciale rondleidingen met een ‘tastkoffer’ met allerlei voorwerpen die met de spoorwegen te maken hebben. Daarnaast mogen zij aan veel collectiestukken voelen. Voor slechthorenden zijn er geen speciale voorzieningen.

www.spoorwegmuseum.nl

Deze organisatie is onderdeel van het Bezoek op Maat programma.
Het Bezoek op Maat programma sluit aan op het thema of het onderwerp waar jij op school mee bezig bent. Je overlegt samen met de educator van het museum het onderwerp en de mogelijkheden van het bezoek. Geïnteresseerd? Klik hier.