Het Utrechts Archief

Terug
placeHamburgerstraat 28, 3512 NS directions_walkToegankelijkheid: Rolstoelvriendelijk
Bekijk website

Het Utrechts Archief vertelt verhalen over mensen, steden en gebouwen zoals ze te vinden zijn in de archieven van de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht en Nieuwegein. De archieven bestaan niet alleen uit documenten maar ook uit beeldmateriaal, films en een bibliotheek: bij elkaar ruim 30 kilometer! In het archief kun je op zoek gaan naar je eigen geschiedenis en die van je familie want archieven zijn openbaar. Oud en jong zijn welkom in de studiezaal om onderzoek te doen naar de geschiedenis van hun huis, straat, buurt of familie. In haar gebouw aan de Hamburgerstraat exposeert Het Utrechts Archief haar topstukken en krijgt de bezoeker op een speelse wijze een overzicht van de geschiedenis van Utrecht. Tussen de middeleeuwse muren van de oude Paulusabdij kan de bezoeker terug stappen in de tijd met een koetsrit door stad en provincie in de achttiende eeuw of zich verbazen over de veranderingen in de stad zoals ze te zien zijn in oude films.

Wat maakt het museum uniek

  • Een gebouw dat in 1050 werd gebouwd als klooster en dat later rechtbank werd, met recht een plek waar geschiedenis is geschreven en waar de geschiedenis van de muren te lezen is.
  • Een tentoonstelling over de geschiedenis van Utrecht met archiefstukken van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw.
  • Wisseltentoonstellingen over Utrechtse onderwerpen.

Toegankelijkheid
Het Utrechts Archief is toegankelijk voor rolstoelen via de lift bij restaurant De Rechtbank. Neem contact op met de educatief medewerker zodat de rolstoeler door een museumdocent opgehaald kan worden. Er is een invalidentoilet aanwezig.

www.hetutrechtsarchief.nl