AAMU GESLOTEN

Terug Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
placeOudegracht 176, 3511 NP
Bekijk website

MUSEUMCOLLECTIE OVERGEDRAGEN; AAMU SLUIT DE DEUREN

Op donderdag 15 juni 2017 werd voor het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht een periode van ruim 16 jaar afgesloten en gingen de deuren van het museum definitief dicht. De museumcollectie, uniek voor Nederland en Europa en bestaande uit zo’n 800 werken, werd officieel overgedragen aan het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde).

Het AAMU bood een ontdekkingstocht door Australië en een kennismaking met de bijzondere kunst en cultuur van de oorspronkelijke bewoners van dit enorme continent. In kleurrijke kunstwerken werden eeuwenoude Droomverhalen verbeeld. De reis ging langs mythische wezens en inheemse dieren. Er was van alles te leren; over de natuurlijke materialen en kleuren, het vogelvluchtperspectief en de geheime symbolentaal van de Aboriginals. Maar ook het oude nomadische bestaan, het rijke ceremoniële leven en de geschiedenis van de Aboriginals kwamen in de tentoonstelling aan bod. Eeuwen van verschrikkelijke onderdrukking en ook hun huidige positie in de samenleving vormen voor veel Aboriginal kunstenaars een inspiratiebron. Racisme, buitensluiting, identiteit en diversiteit waren terugkerende onderwerpen waar ook in AAMU’s educatieve programma veel aandacht voor was.

Wat maakte het museum uniek

  • De Aboriginals hebben de oudste nog levende cultuur op aarde en die was in dit museum te zien
  • Het museum was uniek in zijn soort, in Nederland en in Europa
  • Het museum vertelde vele verhalen: in cultureel en kunstzinnig opzicht maar ook geschiedkundig en politiek
  • Veel aanknopingspunten voor het onderwijs: storytelling, materiaal- en kleurgebruik, de geheime symbolentaal, identiteit & diversiteit
  • Aboriginal kunst is inspirerend en meeslepend!
  • Het AAMU toonde hedendaagse niet-westerse kunst

Beschikbare Programma's

Bekijk meer