PRO

Oefening baart kunst – gebruik een methode!

Aanbieder: Art & Sofie
Op school
120 m
Hele jaar

Wil je als team dat leerlingen van groep 1-8 plezier houden in tekenen en boetseren? En dat ze zich leren uitdrukken op eigen wijze? Laat hen dan niet zomaar vrij in de beeldende les. Gebruik een methode, met beeldende opdrachten die beperkt, helder en praktisch genoeg zijn!

Beperkt genoeg, zodat de kinderen zich op een behapbaar beeldend probleem kunnen concentreren. Helder genoeg, zodat het resultaat kan worden beoordeeld en verbeterd. En praktisch genoeg, zodat ze bijvoorbeeld de verf, kwasten en het papier met succes leren hanteren.

Want ja, het is een uiteindelijk doel van beeldend onderwijs dat kinderen zich op eigen wijze in materiaal durven uitdrukken. En het klopt dat ze ook in hun schooltijd de ruimte moeten krijgen om eigen werk te maken. Maar het werkt niet als we ze altijd alle beeldende problemen tegelijk op hun bordje geven.

Gun hen de kans een schilderij goed te leren aanpakken, mensfiguren te leren tekenen (onderwerp van zowat iedere vrije tekening!) en driedimensionaal werk te construeren.

Het traject dat we voorstellen

1.   Het kiezen van de methode: één commissie- en één teambijeenkomst
De vakdocent legt de beschikbare methoden vorming voor aan een afvaardiging van zo’n 4 klassenleerkrachten. Die maken een voorlopige keuze. Tijdens de eerste teambijeenkomst presenteren we de methode aan het team, onder leiding van de vakdocent. De leden van het team bepalen samen of de methode door hen verder zal worden uitgeprobeerd..

2.   Implementatie: 2 of 3 teambijeenkomsten en lessen uitproberen in de klas
Alle leden van het team geven voor iedere volgende bijeenkomst een les uit de methode. De resultaten, mogelijke problemen en varianten worden besproken in de teambijeenkomsten 2, 3 en eventueel 4. Per bijeenkomst oefenen we ook een praktische beeldende techniek (tekenen, schilderen, boetseren, kunst bespreken).

Tijdens de laatste bijeenkomst maakt het team afspraken over het toekomstige gebruik van de methode: de hoeveelheid lessen, de keuze van lessen, omgang met en beheer van de materialen etc.

Didactisch kader

In de teambijeenkomsten overleggen we met het hele team. Voor het bespreken van mogelijke leerdoelen en de werkstukken van leerlingen uit de proeflessen gaan we in kleinere groepen uiteen.

Het laatste deel van iedere bijeenkomst voeren de teamleden o.l.v. de vakdocent een praktische schilder- teken-, boetseer- en/of kunstbeschouwingsoefening uit. Doel hiervan is niet op de eerste plaats om de eigen vaardigheid van de klassenleerkrachten te vergroten, maar om hen te laten zien hoe schilderlessen e.d. inhoudelijk goed en praktisch plezierig kunnen worden aangepakt.

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Samenwerken

Leerdoelen

  • Het team heeft de doorgaande leerlijnen voor haar beeldend onderwijs besproken en vastgelegd.
  • De kinderen krijgen hun lessen aan de hand van de gezamenlijk gekozen en uitgeteste methode.
  • De teamleden hebben enige teken-, schilder- en boetseerervaring en geven hun beeldende lessen met zelfvertrouwen.

Extra informatie

De vakdocent begeleidt tenminste 3 bijeenkomsten van 120 minuten. Daarnaast begeleidt ze gedurende een schooldag beeldende lessen in de klas.

Wij stellen de school het hierboven aangegeven traject voor. Een uitgebreider traject is uiteraard mogelijk.
Ook kunnen we meer schooldagen met gastlessen in de klas afspreken.

De vakdocent bespreekt de inhoud van de workshops met de contactpersoon van de school en legt van tevoren een agenda voor.

In alle leerjaren worden de creatieve lessen nu volgens plan uitgevoerd en ons jaarlijkse Museum voor de ouders is een succes. Top!
ICC-er Mariëngaarde Gorinchem
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De op dat moment verkrijgbare methoden beeldende vorming (op papier en digitaal). Diverse documenten voor gebruik in de bijeenkomsten en evaluatieformulieren bij de uitgeprobeerde lessen.


Duur
120 minuten
Soort
Teamtraining, Co-teaching, Leerlijn ontwikkeling
Aantal Lessen
3 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€1150 per activiteit
Locatie(s)
op school
Aanbieder
Art & Sofie

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.