PRO

Met kinderen kunst bekijken

Aanbieder: Art & Sofie
Op school
120 m
Hele jaar

Kinderen hebben belangstelling voor kunst; ze praten er graag over. Maar hoe voer je in de klas met je leerlingen een gesprek over een schilderij of beeld? Weet je daarvoor zelf wel genoeg van kunst?

Een goed klassengesprek over kunst vraagt van jou geen bijzondere kennis van het kunstwerk. Inzicht in de manier waarop kinderen kunst ervaren is wel behulpzaam. In deze workshop krijg je dat aangereikt. Daarnaast oefenen we een praktische vraagtechniek die op de kunsten is toegespitst. Vragen die ook goed te gebruiken zijn om werkstukken van de leerlingen zelf te laten beoordelen.

Kunst bekijken met kinderen is erg leuk. Na deze workshop weet je tijdens het gesprek bovendien precies waarmee je bezig bent!

De vakdocent neemt ruim van tevoren contact op met de school. We kunnen dan beslissen of we ons in de training meer richten op het bekijken van kunst of juist het bespreken en beoordelen van het eigen werk van de kinderen.

Thema

Fantasie/Verbeelding, Filosofie, Inspiratie/Kunst

Didactisch kader

De vakdocent geeft een korte uiteenzetting over de ontwikkeling van de waarneming, en de wijze waarop kinderen van verschillende leeftijden kijken naar kunst.
De teamleden bekijken en bespreken zelf kunstwerken en/of werkstukken van kinderen en leiden ieder een keer het groepsgesprek daarover.

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Informatie vaardigheden, Communiceren

Leerdoelen

  • De teamleden hebben inzicht in de wijze waarop onze waarneming van kunst zich ontwikkelt.
  • Ze beschikken over een eenvoudige vraagmethodiek voor klassengesprekjes over kunst.
  • Ze voeren met zelfvertrouwen met hun leerlingen een gesprek over kunst of over de eigen werkstukjes.

Extra informatie

De vakdocent bespreekt de inhoud van de workshop met de contactpersoon van de school en legt van tevoren een agenda voor. Een week van tevoren ontvangt het team het lesboekje 'Met kinderen kunst bekijken' (in pdf).

Leuk dat de vakdocent kunstwerken had meegenomen. Ze heeft veel kennis en is een prettig persoon om naar te luisteren. Goede afwisseling luisteren/even zelf aan de slag. Leuk om te ervaren dat als je met meerdere personen naar kunst kijkt en er over praat, je veel meer en andere dingen gaat zien.
Leerkracht OBS De Pijlstaart, Vinkeveen
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Een lesboekje, als pdf, met achtergrondinformatie, gespreksvragen en wat alternatieve, speelse aanpakken.
Duur
120 minuten
Soort
Teamtraining, Deskundigheidsbevordering, Leerlijn ontwikkeling
Periode
Hele jaar
Prijs
€348 per activiteit
Locatie(s)
op school
Aanbieder
Art & Sofie

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.