PRO

Kunnen dieren denken? – filosoferen met kinderen

Aanbieder: Art & Sofie
Op school
120 m
Hele jaar

In het filosofische gesprek gaat het niet om het vinden van het enige juiste antwoord op een vraag, maar om het vinden van een goede gedachtegang. Dat maakt het filosoferen tot dé activiteit om kinderen goed te leren denken, terwijl tegelijkertijd hun inzicht in – en begrip voor – het denken van anderen zal toenemen.

Er is enorm veel meer te vertellen over de filosofie en het filosoferen. Maar in deze workshop gaan we vrijwel meteen praktisch aan de slag, aan de hand van de thema’s van prentenboeken en kindergedichten. Zo leert het team de basisprincipes kennen: hoe open je een filosofisch gesprek? Hoe vraag je door? En welke verhalen of gedichten zijn geschikt voor het filosoferen?

De teamleden ervaren hoe het is om deel te nemen aan een filosofisch gesprek en zullen merken hoeveel interessante denkstof er uit één vraag geput kan worden. Samen nadenken smeedt een band en levert leerzame gespreksstof voor kleuters tot en met de bijna-pubers in groep 8.

Thema

Filosofie

Didactisch kader

We gaan vooral - gericht - in gesprek in deze training, zodat de deelnemers zelf kunnen ervaren hoe belangrijk het scherp stellen van een startvraag is, en hoe je als leerkracht het gesprek verder goed begeleidt.
De vakdocent maakt daarvoor in deze training meestal gebruik van prentenboeken en kindergedichten, maar dit uitgangspunt kan worden aangepast aan de wens van de school.

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Zelfregulering, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De teamleden hebben kennisgemaakt met de basisprincipes van het filosofisch gesprek.
  • Ze zijn in staat een geschikte startvraag te formuleren of herkennen, bijvoorbeeld n.a.v. een prentenboek of gedicht.
  • Ze hebben inzicht in de wijze waarop een filosofisch gesprek met kinderen, met vervolgvragen adequaat kan worden begeleid.

Extra informatie

Bij aanwezigheid van meer dan 6 mensen verdelen we het gezelschap voor sommige oefeningen in kleine groepen. Om die goed te kunnen begeleiden, kunnen aan deze workshop niet meer dan 16 mensen deelnemen.

De vakdocent bespreekt de inhoud van de workshop met de contactpersoon van de school en legt van tevoren een agenda voor.

De vakdocent ging goed in op vragen, gaf veel kennis maar ook opdrachten, heel fijn. Ze was fijn in omgang, open en ‘gewoon’. Gaf veel praktische voorbeelden, duidelijke handvatten en goede tips wat betreft de theorie van filosoferen. De workshop mag volgende keer wel wat langer duren!
ICC-er De Wilgenhoek, Leerdam
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Lesboekje, als pdf, met achtergrondinformatie, een kleine filosofische handleiding en een lijstje geschikte prentenboeken en gedichten.
Duur
120 minuten
Soort
Teamtraining, Deskundigheidsbevordering
Periode
Hele jaar
Prijs
€348 per activiteit
Locatie(s)
op school
Aanbieder
Art & Sofie

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.