PO

Verhaal van de stad – Utrecht 900 jaar!

Op locatie, Op school
Groep 5/6/7/8
90 m
Hele jaar

Het is bijna zover, op 2 juni 2022 vieren we de 900ste verjaardag van Utrecht! Dat is echt iets om te vieren, 900 jaar!

Stel je eens voor… in al die honderden jaren zijn er veel Utrechters geweest die de stad hebben gevormd. Er zijn avonturen beleefd, er zijn stormen overgewaaid, er zijn veel kinderen geboren en mensen gestorven, heldendaden verricht, kattenkwaad uitgehaald…

Hoe zit dat eigenlijk bij jullie in de buurt? Zijn er bekende Utrechters geweest die hier zijn opgegroeid? Liggen er bijzondere verhalen op de hoek van de straat waar je iedere dag loopt, zonder dat je het weet?

In het kader van Utrecht 900 jaar heeft Theaterschool Utrecht samen met de makers van ​De duvel en z’n ouwe moer een workshop ontwikkeld. De cultuurmakers van Stichting De duvel en z’n ouwe moer maken voor het project ‘Gekomen om te blijven’ 900 portretten van gewone en buitengewone Utrechters, van nu en van vroeger. En ze maken een tijdlijn van 900 jaar geschiedenis aan de hand van 900 bijzondere dagen. Dat doen ze samen met geschiedenisstudenten aan Universiteit Utrecht. We gaan putten uit deze schat aan verhalen en gaan veel ontdekken over jouw Utrechtse wijk. Sommige scholen hebben zelfs een rechtstreekse link met een persoon of een moment uit de Utrechtse geschiedenis. Bijvoorbeeld de Van Asch van Wijckschool, de Belle van Zuylenschool of de Twaalfruiter. Waarom heeft Hoograven toch zo’n gekke naam? Wie is de persoon naar wie jouw school genoemd is? En ken je dat verhaal van de ‘dolle jonker’ Everard Meijster, aan wie Oog in Al zijn naam dankt?

In deze workshop duiken we de Utrechtse geschiedenis in die heel dicht bij huis ligt. Daarover gaan we filosoferen en fantaseren. Hoe zou het zijn als we iets in die geschiedenis kunnen veranderen, als er andere keuzes gemaakt zouden zijn? Met onze eigen fantasie en verbeeldingskracht buigen we de geschiedenis naar een nieuw historisch verhaal. Het heldhaftige personage gaat andere avonturen beleven. De theaterdocent gaat met de klas een nieuw hoofdstuk schrijven (en spelen) in de geschiedenisboeken ​van onze eigen stad.

Wij vinden het belangrijk dat veel kinderen in aanraking komen met theater. Theater stimuleert de sociale en emotionele ontwikkeling bij het kind en doet wonderen in de groepsdynamiek. Het leert je de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. En kinderen komen steviger in hun schoenen te staan, het kan zorgen voor een boost in hun zelfvertrouwen.

Thema

Utrecht (900 jaar)

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56, Bewegingsonderwijs 57

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Leerlingen oefenen met samenwerken en samen creëren.
  • Leerlingen ontwikkelen creatief vermogen en eigen ideeën te presenteren.
  • Leerlingen ontwikkelen cultureel en historisch bewustzijn van de nabije omgeving.
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
90 minuten
Soort
Workshop
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag
Prijs
€250 per groep
Locatie(s)
Op locatie, Op school
Adres locatie(s)
Domplein 4 - Domplein 5 - 3512 JC Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Ankje Berkhof:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.