VO

Sombere kinderen | Eigen Werk Theaterteam

Op locatie
VMBO, HAVO, VWO 2/3/4/5/6
Speciale doelgroep
80 m
07/06/2023

Muzikaal, vrolijk, verrassend, humorvol, soms kwetsbaar, maar ook herkenbaar theater dat jongeren een steuntje in de rug geeft onderweg naar een gelukkigere versie van zichzelf.

Sombere kinderen is het verhaal van een gezin dat worstelt met de depressie van de dochter. Ze zoeken naar woorden om hun zielenroerselen te duiden, en naar de noten en de beat die daarbij horen. Moeder en vader praten en zingen veel. Dochter Piep zingt als een Frans fluistermeisje en zo ziet ze er ook uit. Met haar vrienden heeft ze voornamelijk contact via social media en met haar ouders is er geen contact. Al spelend komt het gezin erachter dat muziek verbindt. In Sombere Kinderen komen ze nader tot elkaar, niet met woorden, maar met muziek.

Veel jongeren vinden de woorden niet om te vertellen wat er met hen aan de hand is. Een op de vijf heeft moeite met leven, vaak al vanaf jonge leeftijd. Hun ouders moeten kiezen tussen koesteren en loslaten, praten en zingen, fluisteren en schreeuwen.

In Sombere Kinderen slaan de spelers met harde beats om zich heen. Alle populaire muziekstijlen vinden hun plek. Want stil blijven is geen oplossing.

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Motorische uitdaging / SO cluster 3, Psychische of gedragsuitdaging / SO cluster 4, Uitzonderlijk begaafd

Thema

Diversiteit/Inclusiviteit, Identiteit, Ziekte/Verlies

Leerdoelen

  • De leerling leert dat gevoelens van angst en somberheid niet abnormaal zijn en dat veel jonge mensen er last van hebben. Deze gevoelens kunnen wel heel ingrijpend zijn, zeker als je ze voor jezelf houdt
  • De leerling realiseert zich dat veel mensen het moeilijk vinden om het er over te hebben maar dat praten over deze gevoelens en gedachten een positief effect heeft omdat er dan iets aan gedaan kan worden. De voorstelling spoort aan tot openhartigheid.
  • De leerling leert waar jongeren terecht kunnen voor hulp
  • De leerling leert hoe hij/zij met vrienden/klasgenoten over somberheid en angst in gesprek kan gaan, zonder de (eventuele) last over te nemen

Extra informatie

Extra educatie activiteit: Mind Young Academy
Voor de bovenbouw adviseren wij een reeks van 3 lessen door de Mind Young Academy waarbij jonge ervaringsdeskundigen in de klas in gesprek gaan om zo het taboe op psychische problemen te doorbreken. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
https://mindyoung.nl/projecten-en-campagnes/mind-young-academy

alleen op mijn kamer
ik ben somber in het geheim
omdat er niemand om me heen is die ook zo is
ik krijg al zoveel commentaar
dit houd ik voor mezelf
dit is van mij
mijn somberheid is van mij
hoe kan ik praten over mijn gevoelens
als ik het zelf niet eens begrijp…
#WTF is geluk
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Iedereen ontvangt een QR code die naar een website leidt met o.a. informatie over hulp, muziek v/d voorstelling en format voor groepsgesprekken.
Duur
80 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
07/06/2023
Beschikbare dagen en tijden
De schoolvoorstelling vindt plaats op woensdag 7 juni 2023 om 13:30 uur
Prijs
€10 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Stadsschouwburg Utrecht - Lucasbolwerk 24 - 3512 EJ Utrecht
Pelle van den Berg - consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Pelle van den Berg:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.