PO

Poppenkast | De Toneelmakerij

Op locatie
Groep 3/4/5
Speciale doelgroep
50 m
20/02/2023

De poppenkast van familie Rozenwater trekt al eeuwenlang door stad en land. Al die jaren spelen Jan Klaassen en Katrijn, Pierlala en Draak de sterren van de hemel. Maar de tijden lijken veranderd; de poppenkast trekt te weinig publiek en brengt geen geld meer op. Mijnheer Rozenwater ziet geen andere uitweg en zet de poppenkast, poppen èn verhalen te koop. Juffrouw Beddengoed van de plaatselijke poppenbescherming, grijpt in. Ze gunt de poppen hun rust en stuurt ze met pensioen. Maar de poppen willen helemaal niet met pensioen en eisen de regie over hun eigen poppenkast op.

Poppenkast is een voorstelling vol smeuïge poppenkastingrediënten: gordijntjes die open- en dichtgaan, Katrijn die Jan Klaassen flink mept met haar koekenpannetje! Gegriezel met Draak en Pierlala in het bos: ‘Pas op! Jan Klaassen, achter je!’.

Poppenkast biedt tegelijk een licht satirische blik op de actualiteit met als hamvraag: welke verhalen mag en wil je nog vertellen? En waarom kan niet gewoon alles bij het oude blijven?

Informatie over maatwerk en/of toegankelijkheid

We proberen bijzondere doelgroepen zo goed mogelijk te bedienen. Bij boekingen graag contact opnemen in verband met speciale voorbereidingen of aangepast lesmateriaal.

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Visuele uitdaging / SO cluster 1, Auditieve uitdaging / SO cluster 2, Motorische uitdaging / SO cluster 3, Moeilijk lerend / SO cluster 3, Moeilijk opvoedbaar / SO cluster 4, Langdurig ziek / SO cluster 3-4, Uitzonderlijk begaafd

Thema

Beroepen/Uitvindingen, Diversiteit/Inclusiviteit, Emoties/Gevoel, Fantasie/Verbeelding, Filosofie, Identiteit, Inspiratie/Kunst, Onderzoek/Avontuur, Sprookjes/Mythen, Tijd/Geschiedenis, Verliefdheid, Vriendschap

Aansluiting op schoolvakken

Bewegingsonderwijs, Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld

21e eeuwse vaardigheden

Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Verhalen verzinnen. Oude verhalen in een nieuw jasje steken waarin iedereen alles kan èn mag spelen wat hij/zij/die maar wilt.

Extra informatie

Voor deze activiteit biedt de Stadsschouwburg gratis busvervoer aan. Kijk voor meer informatie op de organisatiepagina van de Stadsschouwburg Utrecht.

Extra activiteit

Bij Poppenkast | De Toneelmakerij is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit

Extra activiteit

Bij Poppenkast | De Toneelmakerij is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen. https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/workshop-poppenkast-de-toneelmakerij/

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

De klas krijgt een Pimp de Poppenkast toolkit en helpt juffrouw Beddengoed om nieuwe verhalen voor de poppenkast te maken.
Duur
50 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
20/02/2023
Beschikbare dagen en tijden
Schoolvoorstelling maandag 20 februari om 10.00 en 12.30 uur
Prijs
€7.50 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Stadsschouwburg Utrecht - Lucasbolwerk 24 - 3512 EJ Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.