PO

PIONIER! Textiel

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school, digitaal
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
SO
250 m
Hele jaar

Textiel is de verzamelnaam voor stoffen, kijk maar eens om je heen. Misschien is de bank waar je op zit wel van stof. Of de gordijnen bij het raam. En welke kleding heb je aan? Van stof worden hele gave kleren gemaakt maar er zijn ook kunstenaars die er mee werken.

De lessenserie Textiel bestaat uit 20 lessen. Voor ieder leerjaar 5 lessen. De lessen kun je per klas aanschaffen maar ook voor de hele school. Hieronder schetsen we kort waar de lessen uit bestaan.

Textiel voor groep 1-2
We maken kennis met textiel door verschillende stoffen te voelen en te scheuren. Niet alle stoffen kan je scheuren, maar oude lakens doen het bijvoorbeeld heel goed. Zeker als je eerst een stukje inknipt. Met de gescheurde repen stof leren we vlechten. Je kunt ook hele mooie slingers maken van stukjes stof. Dit gaan wij ook doen. We oefenen met rijgen en maken een slinger met kralen en stukjes stof. In de laatste les maken we alles wat we gemaakt hebben aan elkaar vast. Maar hoe doe je dat eigenlijk? We proberen verschillende manieren, met een prachtig wandkleed als resultaat.

Textiel voor groep 3-4
We oefenen met het scheuren van stof. Met de repen stof maken we een vlecht. Met een wc-rol en wolgaren maken we een pompom. Geïnspireerd door Christo, een inpakkunstenaar, pakken we onze stoel in. We gaan aan de slag met stof, papier, touw, wasknijpers en nog veel meer. Wanneer is onze stoel een kunstwerk en waarom? In de laatste twee lessen maken we een tekening met borduursteken. We leren werken met naald en draad en oefenen de rijgsteek.

Textiel voor groep 5-6
In vijf lessen maken we een verhaalsjaal. Dat is een beeldverhaal uitgewerkt met textiel. Hiervoor oefenen we eerst met het verzinnen van een verhaal. Het verhaal verzinnen we zelf. Wie zijn de hoofdpersonen? Waar speelt het verhaal zich af? Het verhaal werken we uit in tekeningen. We kleuren de tekeningen in met sublimatiekrijt. Dit is speciale krijt, door eroverheen te strijken, wordt de tekening in de stof gedrukt. Om extra aandacht te geven aan belangrijke delen van onze tekening, borduren we op de stof. In de laatste les maken we van alle lapjes stof een slinger: een echte verhaalsjaal!

Textiel voor groep 7-8
In vijf lessen maken we een super enge monsterknuffel. Het monsterontwerp maken we zelf op patroonpapier. Hoe ziet ons griezelige monster eruit? Het ontwerp gebruiken we om een patroon te tekenen. De patroondelen knippen we uit en spelden we op verschillende kleuren vilt. Het patroon knippen we weer uit het vilt. Na het uitknippen oefenen we de rijgsteek. Daarmee naaien we ogen, armen, sprieten of slurven aan ons monster vast. Het monster vullen we ten slotte met een beetje pandavulling zodat het een echt monster is! Welk geluid maakt het monster? En heeft hij bijzondere hobbies? Als de monsterpitch af is, presenteren we onze monsterknuffels aan elkaar.

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Filosoferen over kunst
  • Vlechten met stof
  • Knippen in stof
  • Werken met sublimatiekrijt
  • Patroontekenen
  • Rijgen: rijgsteek en kruissteek
  • Kennismaken met borduurkunst
  • Borduren
  • Beeldverhaal bedenken

Extra activiteit

Bij PIONIER! Textiel is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er wordt gebruikgemaakt van online leeromgeving PIONIER!
Alle lessen worden ondersteund door eigen lespagina met daarop video, afbeeldingen van kunstwerken en met downloadbare lesbrieven.
Ontwikkeld voor
1/2/3/4/5/6/7/8/SO
Duur
250 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Aantal Lessen
5 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 In overleg
Locatie(s)
op school, digitaal
Aanbieder
Kopa - PIONIER!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.