PO

PIONIER! Recyclekunst

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school, digitaal
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
SO
250 m
Hele jaar

Recycling is niet alleen actueel vanwege milieu en duurzaamheid, maar blijkt ook een ontzettend inspirerend onderwerp. We gaan aan de slag met lege flessen, doppen, wc-rollen en nog veel meer.

De lessenserie Recyclekunst bestaat uit 20 lessen. Voor ieder leerjaar 5 lessen. De lessen kun je per klas aanschaffen maar ook voor de hele school. Hieronder schetsen we kort waar de lessen uit bestaan.

Recyclekunst groep 1-2
We verzamelen allerlei schoon afval zoals dopjes en sorteren het op kleur en vorm. Met de spullen gaan we ook ‘tekenen’. We schuiven net zo lang met de materialen tot we tevreden zijn met ons kunstwerk. Als we op zoek gaan naar lettervormen in restmateriaal oefenen we ook een beetje het alfabet. Met wol maken we een rups, we vullen een sok en leren wikkelen. Een rups kan natuurlijk niet zonder een huisje. Daarvoor weven we textiel en plastic door gaas. En dat allemaal met materiaal dat we nog een keer gebruiken!

Recyclekunst groep 3-4
We verzamelen restmateriaal en gaan hier collages mee maken. Een collage is een kunstwerk dat je maakt door losse elementen bij elkaar te plakken. We starten met een collage van papier op een bierviltje. Met papier kun je van alles: vouwen, kreukelen, scheuren, knippen. Daarnaast experimenteren we met een collage van plakplastic. Van stukjes stof maken we ook een collage. Deze minicollages gebruiken we als inspiratie voor een grotere collage die uit zowel stof, papier en plakplastic bestaat. We zijn echte recylekunstenaars!

Recyclekunst groep 5-6
In vijf lessen bouwen we onze eigen stad van restmateriaal. We ontdekken dat iemand die gebouwen ontwerpt een architect heet. We kruipen in zijn huid en maken met flessen, pakken en andere materialen gebouwen. Zo ontstaan er flessenhuizen en kartonnen flats. Deze gebouwen versieren we met kleur, street art en graffiti. Omdat een echte graffitischrijver altijd een ‘tag’ toevoegt aan zijn kunstwerk, ontwerpen we onze eigen handtekening. Zo weet iedereen dat wij de stad ontworpen hebben.

Recyclekunst groep 7-8
Met de verzamelde lege flessen gaan we aan de slag. We maken van zeepflessen echte zeepkisten. We zagen en timmeren net zo lang totdat we met onze zelfbedachte voertuigen een zeepkistenrace kunnen houden. Daarnaast leren we over kettingsreacties en de Goldbergmachine. De Goldbergmachine is een machine die een eenvoudige taak zo ingewikkeld mogelijk uitvoert. We maken zo’n ingewikkeld parcour met restmateriaal, waar een knikker overheen moet kunnen rollen. In de laatste les, de grote finale, presenteren we de kettingreacties aan elkaar.

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

 • Kennis over afval, restmateriaal, recycling en duurzaamheid
 • Verzamelen van afvalmateriaal
 • Ordenen van materiaal op kleur en grootte
 • Compositie maken van restmateriaal
 • Scheuren en knippen van textiel en plastic
 • Oefenen met uitrafelen, wikkelen, weven en knopen
 • Experimenteren met verschillende papierbewerkingen
 • Experimenteren met verschillende collage technieken
 • Bewustwording van onderdelen van een stad en functies van gebouwen
 • Leren over street art en 'tags'
 • Maken van eigen stempel
 • Leren over en bouwen van een kettingreactie

Extra activiteit

Bij PIONIER! Recyclekunst is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er wordt gebruikgemaakt van online leeromgeving PIONIER!
Alle lessen worden ondersteund door eigen lespagina met daarop video, afbeeldingen van kunstwerken en met downloadbare lesbrieven.
Ontwikkeld voor
1/2/3/4/5/6/7/8/SO
Duur
250 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Aantal Lessen
5 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 In overleg
Locatie(s)
op school, digitaal
Aanbieder
Kopa - PIONIER!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.