PO

PIONIER! Mediakunst

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school, digitaal
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
SO
250 m
Hele jaar

Kinderen van nu groeien op in een dynamische wereld met een overal aanwezige rijke beeldcultuur. In de lessenserie Mediakunst geven wij ze handvatten om hier hun eigen beelden aan toe te voegen.

De lessenserie Mediakunst bestaat uit 20 lessen. Voor ieder leerjaar 5 lessen. De lessen kun je per klas aanschaffen maar ook voor de hele school. Hieronder schetsen we kort waar de lessen uit bestaan.

Mediakunst voor groep 1-2
We hebben een kringgesprek over film en maken hier ook een film van. Geen gewone film maar een timelapse. Dat is een versnelde film die je maakt door met een paar tellen er tussen foto’s te maken en die achter elkaar te laten zien. Het is heel grappig om jezelf zo snel te zien bewegen. Op dezelfde manier maken we een timelapse van de verhalen die we uitspelen in een kleine poppenkast. Op tv zien we wel eens het journaal. Wij maken een weerbericht met restmateriaal en laten het in een timelapse stormen, regenen en zonnig worden. In de laaste lessen maken we een klassenjournaal. We oefenen interviewvragen en bedenken hoe een schooldag eruitziet en wat we erover willen vertellen. Alle filmpjes samen vormen het klassenjournaal!

Mediakunst voor groep 3-4
We maken kennis met verschillende vormen van mediakunst en experimenteren met het maken van timelapses. Een timelapse is een versnelde film die je maakt door met een paar tellen er tussen foto’s te maken en die achter elkaar te laten zien. Ook gaan we zelf regisseren. We verzinnen en filmen een schooldag waarin alles gebeurt wat normaal niet mag. We zitten op de tafels, rennen rondjes en doen lekker stout. In de laatste drie lessen maken we een beeldverhaal van gefotografeerde spullen. Het verhaal verzinnen we zelf en schetsen we in een storyboard. Tot slot maken we nog een beelverhaal met echte acteurs. We gaan zelf voor de camara staan!

Mediakunst voor groep 5-6: We maken kennis met verschillende vormen van mediakunst en experimenteren met het maken van een timelapse. Een timelapse is een versnelde film die je maakt door met een paar tellen er tussen foto’s te maken en die achter elkaar te laten zien. We maken ook een lipdub. Een wat? Een lipdub is een videoclip, bestaande uit één enkele opname, waarin je met een groep mensen een nummer playbackt en uitbeeldt. Dat is meteen de leukste uitdaging: zonder te stoppen met filmen maak je in een shot een videoclip. Daarom oefenen we eerst en bedenken samen hoe we bewegen, dansen en hoe de camera daar doorheen beweegt. In de laatste twee lessen maken we een stopmotion-annimatie. Dat zijn een hoop foto’s!

Mediakunst voor groep 7-8
We staan samen stil bij alle beelden die we tegenkomen; thuis, op straat en op school. Ook maken we kennis met de termen mediakunst en multimedia. Maar we gaan vooral zelf aan de slag. In vier lessen brengen we de wijk rondom de school in beeld door gebruik te maken van nieuwe media. Hiervoor denken we eerst goed na over welk verhaal we willen vertellen en hoe we dat vertellen. We kunnen fotograferen, filmen, vloggen of een audiotour maken. In de wijk zoeken we naar beelden die ons verhaal versterken. Het verzamelde materiaal geven we vorm of monteren we zodat we dit in de laatste les aan elkaar kunnen presenteren. Door alle verschillende media en verhalen krijgen we een veelkleurig beeld van de wijk.

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

 • Met aandacht kijken naar beelden uit eigen leefomgeving
 • Verhaal verzinnen en spelen
 • Benoemen van kenmerken van vorm en beeld
 • Leren interviewen
 • Timelapse maken
 • Verhaallijn uitwerken met storyboard
 • Met foto's een verhaal vertellen
 • Lipdub maken
 • Presenteren voor camera
 • Maken van stopmotion
 • Monteren van een filmpje
 • Kennismaken met multimedia
 • Beeld creëren en hierbij gebruik maken van nieuwe media

Extra activiteit

Bij PIONIER! Mediakunst is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er wordt gebruikgemaakt van online leeromgeving PIONIER!
Alle lessen worden ondersteund door eigen lespagina met daarop video, afbeeldingen van kunstwerken en met downloadbare lesbrieven.
Ontwikkeld voor
1/2/3/4/5/6/7/8/SO
Duur
250 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Aantal Lessen
5 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 In overleg
Locatie(s)
op school, digitaal
Aanbieder
Kopa - PIONIER!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.