PO

PIONIER! Licht

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school, digitaal
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
SO
250 m
Hele jaar

Bij het onderwerp Licht verkennen we wat je als kunstenaar met het onderwerp licht en schaduw kan. We laten ons inspireren door theater- en lichtshows, lichtobjecten en lampionnen.

De lessenserie Licht bestaat uit 20 lessen, voor ieder leerjaar 5 lessen. Hieronder schetsen we kort waar de lessen uit bestaan.

Licht voor groep 1-2
We trekken elkaars schaduw over op het schoolplein en kleuren deze. Ook onderzoeken we welke materialen er veel licht doorlaten. Met deze kennis gaan we aan de slag en maken we een raambeestje van cellofaan, papier en restmateriaal. Metaalfolie toveren we om tot een priklampion door met een prikpen gaatjes te maken. In de laatste les gaan we zelfs verven met blacklightverf!

Licht voor groep 3-4
Met een zaklamp gaan we op zoek naar schaduwen in een verduisterd klaslokaal. Wat zien we? Hoe lang zijn de schaduwen? In drie lessen maken we ons eigen schaduwtheaterstuk. Het stuk gaat over een superheld, die we zelf mogen verzinnen. Voor onze superheld ontwerpen we een lichtsignaal. Bijvoorbeeld een letter zoals bij Superman. Ook maken we een schaduwpop van onze superheld. We knippen uit zwart papier een figuur en plakken die op een lange prikker. Met een wit laken en lampen kunnen we nu ons schaduwtheaterstuk gaan spelen. In de laatste les schminken we elkaar met blacklightverf.

Licht voor groep 5-6
We verkennen het thema licht door elkaar in de spotlights te zetten met een zaklamp. Waar licht is is er ook schaduw. We maken een monster voor onder ons bed. Hiervoor ontwerpen we een monster en knippen die uit stevig folie. Door het folie te vouwen en er een waxinelichtje bij te zetten, zie je opeens een monsterschaduw op de muur. Schaduwfiguren op de muur maken we ook met onze handen. Herkennen we de schaduwen? Door onze handen met blacklight te schminken wekken we de schaduwfiguren tot leven: ze geven licht!

Licht voor groep 7-8
Een plek waar licht een belangrijke rol speelt is het theater. We bouwen een scene op schaal met kleine poppetjes en meubels. Met een zaklamp lichten we de scene uit. Hoe verandert het licht de sfeer? Daarnaast maken we in drie lessen een papieren theater. We bedenken onze eigen scenes en knippen en snijden die uit. Zo maken we een miniatuurtheater dat uit verschillende lagen bestaat. In de laatste les maken we onze eigen handmaskers met blacklightverf. We ontwerpen een theaterpersonage dat je pas echt goed ziet in het donker!

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

 • Schaduw herkennen en omtrekken
 • Ervaren van licht door verschillende materialen
 • Oefenen van motoriek met prikpen en prikmat
 • Werken met knutselfolie
 • Schilderen en schminken met blacklightverf
 • Leren over lichtsignalen
 • Kennis over positief en negatief silhouet
 • Leren over en maken van een schaduwtheater
 • Ervaren dat je met licht aandacht kunt sturen
 • Scenes (op schaal) bouwen
 • Podium (op schaal) belichten
 • Kennis over en maken van een papieren theater
 • Silhouetten snijden en knippen

Extra activiteit

Bij PIONIER! Licht is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er wordt gebruikgemaakt van online leeromgeving PIONIER!
Alle lessen worden ondersteund door eigen lespagina met daarop video, afbeeldingen van kunstwerken en met downloadbare lesbrieven.
Ontwikkeld voor
1/2/3/4/5/6/7/8/SO
Duur
250 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Aantal Lessen
5 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 In overleg
Locatie(s)
op school, digitaal
Aanbieder
Kopa - PIONIER!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.