PO

PIONIER! Identiteit

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school, digitaal
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
SO
250 m
Hele jaar

Met de lessen identiteit onderzoeken we manieren om onze identiteit te verbeelden. Zo leren we onszelf en de ander een beetje beter kennen. Identiteit is dat wat uniek of eigen is aan iets of iemand. Wat maakt jou uniek? Wat laat je wel zien en wat niet? We zijn allemaal verschillend en dat mogen we vieren.

De lessenserie Identiteit bestaat uit 20 lessen. Voor ieder leerjaar 5 lessen. De lessen kun je per klas aanschaffen maar ook voor de hele school. Hieronder schetsen we kort waar de lessen uit bestaan.

Identiteit voor groep 1-2
We kijken naar kleding die bij verschillende beroepen hoort. Kan je altijd aan iemands kleding zien wat die persoon doet? En kan je er aan zien hoe belangrijk iemand is? Geïnspireerd door verschillende soorten hoofddeksels maken we een kroon. Een staatsieportret kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Tot slot gebeurt er iets bijzonders; er landt een Alien op het schoolplein, ze heet Piolien! Piolien weet helemaal niets, hier is alles zo anders dan op haar planeet. We proberen haar uit te leggen wat een stoel is, en in een kring zitten. En hoe leg je eigenlijk uit wat tandenpoetsen is?

Identiteit voor groep 3-4
We maken kennis met Kasper die een kopietje van zichzelf ontdekt. Geïnspireerd op dit verhaal maken we een kopietje van onszelf. Welke uiterlijke kenmerken tekenen we? En hoe laten we onze binnenkant zien? In de volgende les lezen we het verhaal van ‘Ik ben ik’ die op zoek is naar zichzelf en waar hij bij hoort. Van restmateriaal maken we een bonte collectie vriendjes. Welk vriendje past er precies bij jou, en hoe? In drie lessen werken we toe naar een geheim superhemd dat ons superkrachten geeft als we die nodig hebben. Daarvoor ontwerpen we talismannen en tekenen we logo’s bij wat we al kunnen en willen kunnen. Later kunnen we dat hemd dragen als we spannende dingen gaan doen.

Identiteit voor groep 5-6
We starten met het ‘over de streep’ spel. Als je je herkent in een stelling steek je over. Ben je een meisje? Heb je een broer? De les daarna draaien we alles om door elkaar te interviewen met de regel dat geen enkel antwoord waar mag zijn. In de laatste lessen wordt van karton een ijsberg gemaakt. De IJSbergtheorie van MC Clelland legt mooi uit dat je van elkaar eigenlijk alleen het topje van de ijsberg kent; de zichtbare buitenkant. Wat je niet zo makkelijk aan elkaar kan zien is wat je denkt, voelt en belangrijk vindt.

Identiteit voor groep 7-8
We maken een ‘ik ben’ poster. Dit is een poster met statements over jezelf. Bijvoorbeeld ik ben lang of ik ben verlegen. Daarnaast staan we stil bij social media. Wat laten we daar van onszelf zien? Met hoe je jezelf laat zien kan je spelen. We maken een woordweb over onze toekomstige ik, en verzinnen iets waar we over tien jaar wereldberoemd mee zijn. Misschien zijn we wel vuilnisman van het jaar of verkozen tot miss Venus. We maken passende portretten die we op de cover van een denkbeeldig magazine plaatsen. Als laatste schrijven we een brief aan onze toekomstige zelf in een luciferdoosje. Wat leuk om later terug te lezen hoe we vandaag over de wereld en onszelf denken!

Thema

Diversiteit/Inclusiviteit, Identiteit, Vriendschap

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Leren over en werken met het begrip identiteit
  • Leren over uiterlijke kenmerken en persoonlijke kenmerken
  • Nadenken over eigen talent en beroepen die je aanspreken
  • Leren over je positie ten opzichte van anderen
  • Vragen stellen
  • Tekenen op textiel met textielstiften
  • Kennismaken met de ijsbergtheorie van MC Clelland
  • Leren om identiteit op een beeldende manier te uiten

Extra activiteit

Bij PIONIER! Identiteit is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er wordt gebruikgemaakt van online leeromgeving PIONIER!
Alle lessen worden ondersteund door eigen lespagina met daarop video, afbeeldingen van kunstwerken en met downloadbare lesbrieven.
Ontwikkeld voor
1/2/3/4/5/6/7/8/SO
Duur
250 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 In overleg
Locatie(s)
op school, digitaal
Aanbieder
Kopa - PIONIER!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.