PO

PIONIER! Fotografie

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school, digitaal
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
SO
250 m
Hele jaar

Bij fotografie ontdekken we de wereld door een lens. We spelen met perspectief en illusies. Wat laat je wel en niet zien? Hoe maak je foto’s en hoe wil je op de foto? We laten ons onder andere inspireren door Hendrik Kerstens, Annegien Schilling en het Little People project van Slinkachu.

De lessenserie Fotografie bestaat uit 20 lessen. Voor ieder leerjaar 5 lessen. De lessen kun je per klas aanschaffen maar ook voor de hele school. Hieronder schetsen we kort waar de lessen uit bestaan.

Fotografie groep 1-2
Als herinnering voor later maken we op school foto’s van momenten en plekken die we graag willen onthouden. Ook maken we foto’s van wilde beesten. Gelukkig zijn ze niet echt! Met een hoed en een roos horen we het gedichtje ‘Ben je boos, pluk een roos …’. We oefenen de emoties blij, bang, verdrietig en boos. En gaan zelf blij en boos op de foto. We leren een moeilijk woord: tableau vivant. Dit betekent ‘levend schilderij’. Om te oefenen met stilstaan doen we de stopdans. We luisteren naar muziek en als die stopt, moeten we als een standbeeld blijven staan. In de laatste les maken we ons eigen memoryspel. Daarvoor maken we foto’s van voorwerpen die bij elkaar passen, bijvoorbeeld drie jassen naast elkaar aan de kapstok.

Fotografie groep 3-4
We gaan op ontdekkingsreis in de fotografie. We kijken naar verschillende soorten foto’s, van familieportret tot macrofotografie. Dat zijn foto’s op hele korte afstand waardoor een vlieg bijvoorbeeld heel groot lijkt. We spelen met kikvors – en vogelperspectief. We maken foto’s in het lokaal om verschillende perspectieven uit te proberen. Zo maken we spannende foto’s met een klein poppetje als hoofdpersoon. Ook maken we een portretpuzzel. Hiervoor fotograferen we eerst elkaars gezicht. We maken foto’s van elkaars neus, oren, ogen, haar en mond. Hiermee puzzelen we een zelfportret bij elkaar. Tot slot leren we over documentaire fotografie. Dit zijn foto’s die de werkelijkheid vastleggen. Ze zijn echt. We maken foto’s van situatie’s en plekken in de klas en maken hier een klassenboek van.

Fotografie groep 5-6
Hocus pocus! Wij toveren met foto’s! Door filters en instellingen op de camera kun je foto’s net iets mooier of spannender maken, dit heet beeldmanipulatie. Wij oefenen met het maken van zo’n foto-illusie. We maken een super enge of een super vrolijke foto. Daarnaast maken we foto’s met kleine poppetjes. We oefenen verschillende perspectieven zoals het kikvors-en vogelperspectief. We maken kennis met het werk van Hendrik Kerstens. Hij maakt met eenvoudige huis, tuin en keukenmaterialen portretten die zo uit de 17e eeuw lijken te komen. Met ons eigen verzamelde materiaal zoals vuilniszakjes en plastic tassen, maken wij van elkaar ook zo’n statig portret. Ook leren we Eadweard Muybridge kennen, hij is de uitvinder van bewegend beeld. We maken, net als hij, foto’s van een beweging. Dit doen we door heel veel stilstaande beelden achter elkaar te plakken in een flipboekje.

Fotografie groep 7-8
We maken kennis met fotografie. We leren over de begrippen ensceneren en registreren. Bij ensceneren bepaalt de fotograaf hoe het onderwerp zit of staat. Wanneer de fotograaf registreert, maakt hij een foto van een moment zonder daar iets aan te veranderen. We oefenen deze twee manieren. Geïnspireerd op het werk van Jimmy Nelson maken we portretten en een klassenfoto. Jimmy Nelson fotografeert inheemse stammen. We zien de klas ook even als stam en bedenken welke attributen we vasthouden en hoe we poseren. Daarnaast oefenen we met verschillende foto perspectieven door kleine poppetjes te fotograferen. Tot slot leren we over abstracte fotografie. We maken een abstracte foto van bijvoorbeeld een mooie schaduw of een mooie structuur. De foto maken we nog abstracter door hem op de computer te bewerken.

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

 • Omgaan met een camera
 • Oefenen met perspectieven
 • Emoties herkennen
 • Portretten maken
 • Kennismaken met en maken van een tableaux vivant
 • Composities oefenen
 • Kennis over documentaire fotografie
 • Kennis over beeldmanipulatie
 • Fotograferen van een beweging
 • Flipboekje maken
 • Kennis over abstracte fotografie
 • Experimenteren met nabewerking op de computer

Extra activiteit

Bij PIONIER! Fotografie is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er wordt gebruikgemaakt van online leeromgeving PIONIER!
Alle lessen worden ondersteund door eigen lespagina met daarop video, afbeeldingen van kunstwerken en met downloadbare lesbrieven.
Ontwikkeld voor
1/2/3/4/5/6/7/8/SO
Duur
250 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Aantal Lessen
5 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 In overleg
Locatie(s)
op school, digitaal
Aanbieder
Kopa - PIONIER!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.