PO

PIONIER! Bouwen

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school, digitaal
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
SO
250 m
Hele jaar

De lessenserie Bouwen gaat over ruimtelijk werk in brede zin. Denk bijvoorbeeld aan architectuur, kunst en producten.

De lessenserie bestaat uit 20 lessen. Voor ieder leerjaar 5 lessen. De lessen kun je per klas aanschaffen maar ook voor de hele school. Hieronder schetsen we kort waar de lessen uit bestaan.

Bouwen voor groep 1-2
We kijken eerst naar allerlei soorten ruimtelijk werk: gebouwen, beelden, bewegende kunstwerken en ontwerpen. Daarna gaan we zelf aan de slag. We maken blokken van SilkClay, een zachte klei met mooie kleuren. De blokken zijn niet helemaal recht maar dat waren de huizen van Gaudí ook niet. We maken gewone blokken en blokken met stippen. We drukken stokjes in de klei om ribbels te maken. Als de klei droogt is het super licht. Samen hebben we genoeg blokken om net zo mooi te kunnen bouwen als Gaudí.

Bouwen voor groep 3-4
Geïnspireerd op het werk van Jean Tinguely en Sayaka Ganz bouwen we een fantasiedier. Deze kunstenaars bouwen van hergebruikte materialen wonderlijke wezens. We prutsen met chenilledraad, wc-rollen, touw etc. en ontdekken zo manieren om te verbinden zonder lijm. In de laatste twee lessen bouwen we met verzamelde verpakkingen en dozen een huis voor ons fantasiedier.

Bouwen voor groep 5-6
We beginnen met kijken naar ruimtelijk werk. We zien niet alleen architectuur maar ook producten en kunst. Daarna gaan we zelf aan de slag. We bouwen een piramide met bamboe stokken en maken onze eigen beestmachine geïnspireerd op de kunstenaar Jean Tinguely. We oefenen manieren om te verbinden zonder lijm of plakband en experimenteren met verschillende bouwconstructies. Een bewegend kunstwerk is het restultaat!

Bouwen voor groep 7-8
We bouwen met bamboestokken en elastiek piramides. Met al die piramides aan elkaar maken we grote bouwwerken. In een paar lessen werken we aan onze eigen futuristische stad. Geïnspireerd door Rem Koolhaas ontwerpen we gebouwen. Hoe zien die eruit? Hebben ze nieuwe functies? Met dozen, pakjes, wc-rollen en aluminiumfolie gaan we aan de slag. Alle gebouwen samen vormen uiteindelijk de glinsterende stad van de toekomst!

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Kennismaken met vormen van ruimtelijke kunst en bouwkunst
  • Bouwen op verschillende manieren en met verschillende materialen
  • Blokken maken
  • Experimenteren met bouwconstructies
  • Oefenen met knippen, prikken en verbinden
  • Bouwen met bamboe
  • Bouwen met dozen
  • Leren over architectuur
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er wordt gebruikgemaakt van online leeromgeving PIONIER!
Alle lessen worden ondersteund door eigen lespagina met daarop video, afbeeldingen van kunstwerken en met downloadbare lesbrieven.
Ontwikkeld voor
1/2/3/4/5/6/7/8/SO
Duur
250 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Aantal Lessen
5 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 In overleg
Locatie(s)
op school, digitaal
Aanbieder
Kopa - PIONIER!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.