PO

Oma, wat heeft u grote tanden…

Op school, digitaal
Groep 3/4/5
60 m
Hele jaar

Heb jij al grote-mensentanden? Lijkt jouw gebit op dat van een dier?

Leerlingen bekijken hun eigen gebit en onderzoeken echte dierengebitten. Op speelse wijze ontdekken ze of hun gebit anders is dan dat van een dier en hoe je aan de tanden van een dier kan zien wat hij eet.

Confrontatie
Het programma gaat spannend van start met voelzakjes. De leerlingen ontdekken dat er verschillende dierentanden in de zakjes zitten. Welke zijn het? Voordat de leerlingen dierentanden gaan onderzoeken, bekijken ze eerst hun eigen gebit.

Verkennen
Leerlingen leren wat snijtanden, hoektanden en kiezen zijn. Ze bekijken echte dierenschedels en letten vooral op de tanden. Die zien er heel verschillend uit. Waar heeft dit mee te maken? Kun je aan een gebit zien wat het dier eet?

Onderzoeken
In groepjes krijgen de leerlingen een schedel. Door middel van De Grote Tandenquiz onderzoeken ze het gebit van het dier nauwkeurig. Welke vorm hebben de tanden?

Conclusie
Door middel van een spel met dierengeluiden, knuffels en speelgoedvoedsel trekken de leerlingen hun conclusie. Valt hen iets op aan de tanden van dieren die vlees eten? Wat is het voedsel van dieren met platte kiezen?

Thema

Dieren, Natuur/Milieu, Onderzoek/Avontuur

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 40, Oriëntatie op jezelf en de wereld 41

21e eeuwse vaardigheden

Probleem oplossen, Informatie vaardigheden, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • Leerlingen ervaren verschillende tanden en kiezen.
  • Leerlingen leren tanden en kiezen te vergelijken.
  • Leerlingen leren een relatie te leggen tussen gebit en voedsel.
  • Leerlingen werken volgens de methode onderzoekend leren.

Extra informatie

Het Universiteitsmuseum Utrecht – UMU – wordt vernieuwd en daarom verbouwd. Het onderzoeksmuseum van Nederland is weer te bezoeken in het schooljaar 2022-2023. Tijdens de sluiting is het museum online open met een uitgebreid aanbod aan activiteiten om thuis te doen en zijn de programma’s op school te boeken.

Om leerlingen kennis te laten maken met wetenschap, ook als musea of scholen dicht zijn, biedt het UMU dit programma ook als digiles aan. De leerlingen volgen de lessen zelfstandig thuis, klassikaal op het digibord of via teams. Je vindt deze en andere digilessen via de website van het UMU - Onderwijs - Digitale lessen PO

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Wat als roodkapje de tanden van de wolf had herkend? Leerlingen gaan aan de slag met het herkennen van vorm en functie van verschillende tanden en kiezen.
Ontwikkeld voor
3/4/5
Duur
60 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Workshop
Periode
Hele jaar
Prijs
€110 per groep
Locatie(s)
op school, digitaal

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.