PO

Meten wordt weten

Op locatie
Groep 7/8
90 m
Hele jaar

Lekker weertje hè? Wat een rotweer..! Het weer is elke dag onderwerp van gesprek. En we vinden het heel normaal dat we weten wat voor weer het over een paar dagen wordt. Maar hoe maak je een weerbericht? En, wáár werden de eerste weerberichten van Nederland eigenlijk gemaakt? In dit lesprogramma hoor je er alles over en ga je als weerman op onderzoek uit!

De les begint met een interactieve presentatie in de oude collegezaal. Je maakt kennis met professor Buys Ballot die in de 19e eeuw op Sonnenborgh het KNMI oprichtte, dat nu nog onze weerberichten maakt. Wat was er zo bijzonder aan de weermetingen van Buys Ballot? Hoe meten we temperatuur en luchtdruk? Hoe maak je van een meting een voorspelling? En weet jij eigenlijk wat je wel of niet moet doen als het onweert?

Ook het klimaat en klimaatverandering komen aan bod. Al pratend ervaren de leerlingen een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding. Theorie onder de knie? Tijd voor de praktijk! Doe de proefjes en ontdek hoe luchtdruk werkt en waarom dit zo belangrijk is bij het voorspellen van het weer. Met weerman Peter Kuipers Munneke bekijken we welke invloed de klimaatveranderingen gaan hebben. Een bezoek aan ons weerstation en het doen van eigen waarnemingen horen daar natuurlijk bij. Aan het einde bespreken we samen alle onderzoeksresultaten.

Thema

Het heelal, Seizoenen/Het weer, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 43, Oriëntatie op jezelf en de wereld 46

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren de begrippen luchtdruk, meting, analyse, theorie en prognose.
  • De leerlingen leren welke rol luchtdruk speelt bij ons weer.
  • De leerlingen oefenen met het doen van weermetingen, vroeger en nu, en worden zo uitgedaagd om een wetenschappelijk onderzoekende denkhouding aan te nemen.

Extra informatie

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen.

Maandag t/m vrijdag kan er gestart worden tussen 10:00 en 15:30 uur.

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De leerkracht kan op deze pagina een leerlingboekje en een lesbrief downloaden. Hierin staan tips voor een voorbereidende les en suggesties voor een verwerkingsles. We werken tijdens uw bezoek aan Sonnenborgh in het leerlingboekje.
Ontwikkeld voor
7/8
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - Zonnenburg 2 - 3512 NL Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.