PO

Metamorfosen | Theatergroep Kwatta

Op locatie
Groep 5/6/7/8
60 m
25/04/2022

De oude Griekse Goden zaten op de berg Olympus en keken vanaf daar op de wereld neer. Ze zagen de mensen spartelen en wat bleek? De Goden worstelden nét zo, want niets menselijks was de Goden vreemd. Zo ontstonden de Metamorfosen, geschreven door die oude Romein, Ovidius. Mythes zijn het waarin de Goden, met hun zwaktes en verlangens, veranderden in een hert, een laurierboom, een koe, en ga zo maar door. Nu, eeuwen later, schrijven wij de Metamorfosen opnieuw.

Jonge Godenkinderen bestormen de Olympus. Wat is er gebeurd in al die eeuwen? Hoe brengt de mensheid het er nu van af? En zij, de Godenkinderen? Zijn zij één haar beter?   

Daphne was jong,
had sterrenfonkelogen
en een neusje oh zo klein
alles aan haar was mooi
zelfs haar ellenbogen
terwijl dat maar rare dingen zijn,
ze was trouwens ook slim
en ze kon goed rekenen
en ze hield ervan
om dinosaurussen te tekenen.  

Daarboven op die Olympus ontdekken we dat we met verbeelding nieuwe werelden kunnen maken en dat, met een beetje fantasie, alles kan veranderen. Veranderen is het toverwoord: Alles in de Metamorfosen daar draait het om!

Metamorfosen is een humoristische en ontroerende voorstelling, boordevol herkenbare verhalen, live muziek en zang. Oude instrumenten, zoals de luit, viola de gamba en de harp, maken nieuwe klanken. Zo versmelten kunstvormen en komen oude en nieuwe werelden samen. En daar is natuurlijk geen woord Grieks bij!

Thema

Emoties/Gevoel, Identiteit, Inspiratie/Kunst, Sprookjes/Mythen

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie, Oriëntatie op jezelf en de wereld

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Sociale & culturele vaardigheden

Extra informatie

Speeldatum: 25 apr 2022 om 10.00 en 12.30 uur

Deze voorstelling wordt ook door andere bemiddelaars bemiddeld. Schrijf je voor 15 juni in dan kan Stadsschouwburg Utrecht kijken of alle scholen bij de voorstelling terecht kunnen.

Op aanvraag ontwikkelen we voor scholen De Grote Metamorfosen Dag. Dit is een (halve) dag op hun eigen school, waarin alle leerlingen die de voorstelling hebben bezocht verschillende workshops krijgen: theater, filosofie, beeldende kunst, muziek. Alle workshops bieden een andere discipline en diepen een ander inhoudelijk aspect van de voorstelling uit, maar bij alles staat de vraag centraal: welke metamorfose wil jíj dat de wereld door gaat maken? Op deze manier gaan de leerlingen niet alleen aan de slag met de vele disciplines die in Metamorfosen aan bod komen, ze verdiepen zich ook in de verschillende thema’s van de voorstelling. Hierdoor krijgt de voorstelling in retrospectie nóg meer betekenis. De duur van deze dag is overleg met de school. Extra kosten zijn €2,50 per leerling.

Voor deze activiteit biedt de Stadsschouwburg gratis busvervoer aan. Kijk voor meer informatie op de organisatiepagina van de Stadsschouwburg Utrecht.

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Voor elke klas ontwikkelt Kwatta ook contextprogrammering bij de voorstelling Metamorfosen: Het Grote Metamorfosen Spel. Hierbij gaan de leerlingen met de leerkracht in de klas op verschillende manieren aan de slag vanuit de vraag: hoe kan ik de wereld laten veranderen? Het wordt het een fysiek spel wat zij mee de klas in nemen, met allerlei opdrachten, spelletjes, en filosofische vraagstukken zoals: wat als gender er niet toe deed? Hoe kan de werkelijkheid er óók uit zien?

Daarnaast is er ook online allerlei informatie over Metamorfosen te vinden. Voor en na de voorstelling kunnen leerlingen hier terecht voor prikkelende filmpjes waarin de acteurs zich voorstellen, een middeleeuwse instrumenten-quiz met geluidsfragmenten en fabels en feiten over de schrijver Ovidius. Er wordt duidelijk aangegeven welke onderdelen interessant en geschikt zijn om vooraf te zien, en welke beter zijn voor erna.

Duur
60 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
25/04/2022
Beschikbare dagen en tijden
25 april 10.00 & 12.30 uur
Prijs
€7.50 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Stadsschouwburg Utrecht - Lucasbolwerk 24 - 3512 EJ Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Haike de Visser:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.