PO

Luchtig onderzoek

Op school, digitaal
Groep 6/7/8
90 m
Hele jaar

Hoe presenteer je jouw onderzoek als een wetenschapper? Ontdek het zelf!

Presenteren is een belangrijke vaardigheid voor onderzoekers in de dop en een vast onderdeel van het onderzoekend leren. Als echte wetenschappers gaan leerlingen aan de slag met een onderzoek naar luchtdruk en presenteren het doorlopen proces aan elkaar.

Confrontatie
“Mijn presentatie gaat over onderzoek naar lucht. Lucht is heel sterk. Zo sterk als 16 paarden. Dit was mijn presentatie over onderzoek naar lucht.”

Wat valt de leerlingen op? Samen kijken de leerlingen kritisch naar de presentatie. Wat missen ze?

Onderzoeken
Wat kun je onderzoeken over de kracht van lucht? Leerlingen zetten een eigen onderzoek op met de wind, vacuüm- en pneumatiekmaterialen.

Presenteren
Waar was je nieuwsgierig naar? Hoe heb je dat vervolgens onderzocht en wat kwam daar uit? Als echte wetenschappers hebben de leerlingen niet alleen aandacht voor het onderzoeksresultaat maar ook voor het proces.

Thema

Natuur/Milieu, Onderzoek/Avontuur

Aansluiting op schoolvakken

Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 2, Oriëntatie op jezelf en de wereld 42

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Informatie vaardigheden, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • Leerlingen ontwikkelen de vaardigheden om op verschillende manieren hun onderzoek uit te werken en/of te presenteren, hiermee gaan ze ook zelf aan de slag. Hierbij is er niet alleen aandacht voor het onderzoeksresultaat maar ook voor het proces.
  • Leerlingen werken volgens de methode onderzoekend leren.

Extra informatie

Het Universiteitsmuseum Utrecht – UMU – wordt vernieuwd en daarom verbouwd. Het onderzoeksmuseum van Nederland is weer te bezoeken in het schooljaar 2022-2023. Tijdens de sluiting is het museum online open met een uitgebreid aanbod aan activiteiten om thuis te doen en zijn de programma’s op school te boeken.

Om leerlingen kennis te laten maken met wetenschap, ook als musea of scholen dicht zijn, biedt het UMU dit programma ook als digiles aan. De leerlingen volgen de lessen zelfstandig thuis, klassikaal op het digibord of via teams. Je vindt deze en andere digilessen via de website van het UMU - Onderwijs - Digitale lessen PO

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Wat is lucht? Leerlingen doen op een speelse manier onderzoek naar het waarnemen van lucht. Kun je lucht voelen, ruiken of zien?
Ontwikkeld voor
6/7/8
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Workshop
Periode
Hele jaar
Prijs
€110 per groep
Locatie(s)
op school, digitaal

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.