PO

Het Prinsensprookje in Jeugdtheater aan het kanaal | Dear T,

Op locatie
Groep 3/4/5/6/7/8
55 m
19/09/2022

Het Prinsensprookje: Het hele verhaal

Geen sprookje over homoseksualiteit, maar gewoon over een prins die de ware liefde vindt in een andere prins.
Na het succes van de festivalversie van Het Prinsensprookje, is vanaf oktober 2021 de nieuwe en langere zaalversie te boeken.

In het kort
Dit is het sprookje van Harrie.
Harrie is een prins en moet, zoals een behoorlijke prins dat doet, trouwen.
Met Rosa welteverstaan. Maar Rosa ruikt niet lekker, bovendien houdt zij alleen van meisjesdingen. Dat kan anders, denkt Harrie. Dus start hij zijn zoektocht naar De Liefde.*

*Inclusief zwaardgevecht en kus.

Concept en motivatie
Ik, Tim Schouten, ben de initiator van dit project. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin, uit de kast gekomen met de nodige moeite maar nu gelukkig samen met mijn vriend. Waarom kostte dit onder andere zoveel moeite? Omdat ik op mijn school, in mijn familie en om mij heen als kind überhaupt nooit in aanraking kwam met homoseksualiteit als iets normaals. Om zelf homoseksualiteit dan wel als normaal te beschouwen is knap lastig.
Daarom wil ik met deze voorstelling een verhaal tonen waarin homoseksualiteit niet als probleem wordt geschetst dat moet worden opgelost of als iets abnormaals, maar als de normaalste zaak van de wereld! Er wordt geen worsteling weergegeven van iemand die uit de kast komt. Juist door het conflict in het sprookje ergens anders te leggen, wordt de kijker de ervaring gegeven dat het heel logisch is dat je trouwt met degene bij wie je past. Of dit een man of een vrouw is maakt dan niet uit, dat is de kern.

De kijker leeft mee vanuit het perspectief van prins Harrie die de hele tijd door dezelfde acteur wordt gespeeld (mijzelf), de andere rollen (prins Gijs, moeder, Rosa, verteller, eekhoorn en boswachter) worden door Joshua Albano en Yara Piekema gespeeld. Het conflict dat aan de hand is, is het feit dat Harrie van zijn moeder moet trouwen met Rosa, maar dat wil hij helemaal niet. Daarom besluit hij, op advies van zijn prinsenvriend, op reis te gaan om ‘De Liefde’ te vinden. Tijdens zijn zoektocht komt hij allemaal mensen, dieren en feeën tegen, die wel iets weten over de liefde maar het mag niet baten. Uiteindelijk vindt hij, na allerlei avonturen en obstakels, de liefde thuis, bij zijn beste vriend Gijs.
De voorstelling eindigt met een enscenering van een groot bruiloftsfeest waar kinderen deelnemen op de vloer.

Educatief Materiaal
Het kijken naar kunst is, naast het zelf uitoefenen, een onlosmakelijk onderdeel binnen het leergebied kunstzinnige oriëntatie. Het educatiemateriaal bij deze voorstelling sluit nauw aan op het leergebied kunstzinnige oriëntatie, specifiek kerndoel 55; De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren, en is gebaseerd op het creatieve proces zoals het SLO het heeft ontworpen.

Voorbereiding
De voorbereiding in de klas geeft de leerlingen de mogelijkheid om zich middels vragen of doe-opdrachten vast in het thema van de voorstelling te verdiepen. Ze krijgen hierdoor de gelegenheid een eigen idee of mening over het thema te formuleren.

Reflecteren
De leerlingen krijgen de gelegenheid om hun ervaring en mening te delen met andere leerlingen. Door het reflecteren ervaart men dat ieder een eigen mening, ervaring en beleving heeft. Het leidt tot inzicht, smaak, kennis over theater en ondersteunt hiermee de culturele ontwikkeling.

Prezi
Het lesmateriaal bestaat uit een Prezi (diapresentatie voor op het white bord) en een bijbehorende docentenhandleiding. Voordat je met de leerlingen de Prezi doorneemt is het goed om de Prezi eerst zelf te bekijken. Bij het stellen van de vragen aan de leerlingen is het prettig wanneer je de leerlingen helpt door meerdere vragen te stellen, zodat je de leerlingen uitdaagt tot een creatief denkproces en ze uitnodigt om in gesprek te gaan met andere leerlingen en/of de antwoorden te delen met de groep. We wensen je veel plezier met de voorbereiding, de voorstelling en de reflectie.

Thema

Diversiteit/Inclusiviteit, Emoties/Gevoel, LHBTIQ+, Muziek, Verliefdheid, Vriendschap

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 55

21e eeuwse vaardigheden

Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen reflecteren (kerndoel 55 kunstzinnige oriëntatie).
  • Door het lesmateriaal bij de voorstelling wordt theater toegankelijk gemaakt met ruimte voor eigen interpretatie van de leerling.
  • De leerling ervaart – ondanks dat iedereen op hetzelfde moment hetzelfde heeft ondergaan, namelijk het kijken naar een voorstelling – dat iedereen een eigen, zelfstandige ervaring en beleving heeft opgedaan.

Extra informatie

De voorstelling is ook op de volgende plekken te bezoeken, verkoop van die data gaat via de genoemde aanbieders:

27 juni 2022 - Tweetakt
7 november 2022 - Podium Hoge Woerd
14 november 2022 - Stadsschouwburg Utrecht

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

We vragen je om de klas middels het bijgeleverde educatiemateriaal voor te bereiden op dit bezoek.
Duur
55 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
19/09/2022
Beschikbare dagen en tijden
09.30, 11.00 en 13.15 uur
Prijs
€7.50 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Kanaal30 - Kanaalweg 30 - 3526 KM Utrecht
Pelle van den Berg - consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Pelle van den Berg
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.