PO

Het Prinsensprookje in de Stadsschouwburg Utrecht | Dear T

Op locatie
Groep 3/4/5/6
50 m
14/11/2022

Het Prinsensprookje: Het hele verhaal is geen sprookje over homoseksualiteit, maar gewoon over een prins die de ware liefde vindt in een andere prins. Na het succes van de festivalversie van Het Prinsensprookje is vanaf oktober 2021 de nieuwe en langere zaalversie te boeken.

In het kort
Dit is het sprookje van Harrie.
Harrie is een prins en moet, zoals een behoorlijke prins dat doet, trouwen.
Met Rosa welteverstaan. Maar Rosa ruikt niet lekker, bovendien houdt zij alleen van meisjesdingen. Dat kan anders, denkt Harrie. Dus start hij zijn zoektocht naar De Liefde.*

*Inclusief zwaardgevecht en kus.

Concept en motivatie
Ik, Tim Schouten, ben de initiator van dit project. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin, uit de kast gekomen met de nodige moeite maar nu gelukkig samen met mijn vriend. Waarom kostte dit onder andere zoveel moeite? Omdat ik op mijn school, in mijn familie en om mij heen als kind überhaupt nooit in aanraking kwam met homoseksualiteit als iets normaals. Om zelf homoseksualiteit dan wel als normaal te beschouwen is knap lastig.
Daarom wil ik met deze voorstelling een verhaal tonen waarin homoseksualiteit niet als probleem wordt geschetst dat moet worden opgelost of als iets abnormaals, maar als de normaalste zaak van de wereld! Er wordt geen worsteling weergegeven van iemand die uit de kast komt. Juist door het conflict in het sprookje ergens anders te leggen, wordt de kijker de ervaring gegeven dat het heel logisch is dat je trouwt met degene bij wie je past. Of dit een man of een vrouw is maakt dan niet uit, dat is de kern.

De kijker leeft mee vanuit het perspectief van prins Harrie die de hele tijd door dezelfde acteur wordt gespeeld (mijzelf), de andere rollen (prins Gijs, moeder, Rosa, verteller, eekhoorn en boswachter) worden door Joshua Albano en Yara Piekema gespeeld. Het conflict dat aan de hand is, is het feit dat Harrie van zijn moeder moet trouwen met Rosa, maar dat wil hij helemaal niet. Daarom besluit hij, op advies van zijn prinsenvriend, op reis te gaan om ‘De Liefde’ te vinden. Tijdens zijn zoektocht komt hij allemaal mensen, dieren en feeën tegen, die wel iets weten over de liefde maar het mag niet baten. Uiteindelijk vindt hij, na allerlei avonturen en obstakels, de liefde thuis, bij zijn beste vriend Gijs.

De voorstelling eindigt met een enscenering van een groot bruiloftsfeest waar kinderen deelnemen op de vloer.

Thema

Diversiteit/Inclusiviteit, Emoties/Gevoel, Identiteit, LHBTIQ+, Sprookjes/Mythen, Verliefdheid

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Leerdoelen

  • Normaliseren van seksuele diversiteit.

Extra informatie

Voor deze activiteit biedt de Stadsschouwburg gratis busvervoer aan. Kijk voor meer informatie op de organisatiepagina van de Stadsschouwburg Utrecht.

De voorstelling is ook op de volgende plekken te bezoeken, verkoop van die data gaat via de genoemde aanbieders:

27 juni 2022 - Tweetakt
19 september 2022 - Jeugdtheater aan het Kanaal
7 november 2022 - Podium Hoge Woerd

Extra activiteit

Bij Het Prinsensprookje in de Stadsschouwburg Utrecht | Dear T is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit

Extra activiteit

Bij Het Prinsensprookje in de Stadsschouwburg Utrecht | Dear T is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen. https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/workshop-het-prinsensprookje-dear-t/

De acteurs zorgen voor een grappige, dynamische voorstelling die je hart doet smelten en die de kinderen heel blij maakt.

Bier en Appelsap
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Bij de voorstelling is verschillend educatiemateriaal beschikbaar: o.a. een workshop en een gratis lesbrief voor docenten.
Duur
50 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
14/11/2022
Beschikbare dagen en tijden
Maandag 14 november 10.00 uur en 12.30 uur
Prijs
€7.50 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Stadsschouwburg Utrecht - Lucasbolwerk 24 - 3512 EJ Utrecht
In samenwerking met
Dear T,
Pelle van den Berg - consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Pelle van den Berg
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.