PO

Gezichten van de maan

Op locatie
Groep 5/6/7/8
90 m
Hele jaar

Waarom ziet de maan er elke dag anders uit? Soms is het een ronde bol, soms is het een piepklein sikkeltje. Je noemt deze verschillende gezichten van de maan de ‘schijngestalten’. In dit lesprogramma onderzoek je hoe en waarom die ontstaan.  

De les begint met een interactieve presentatie in de oude collegezaal van de sterrenwacht. Waarom geeft alleen de zon maar licht? Waarom valt de maan niet zoals een appel naar beneden? Hebben planeten misschien ook verschillende gezichten? Al pratend ervaren de leerlingen een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding. Theorie onder de knie? Zelf aan de slag met de schijngestalten! Doe de puzzel en kijk of je de theorie goed onder de knie hebt. Volg de aanwijzingen over Pasen, Sinterklaas en weerwolven en beredeneer welk schijngestalte daarbij hoort. Bestudeer de maanglobe en ga op zoek naar speciale plekken op de maan.

Vast onderdeel van elk lesprogramma van Sonnenborgh is het toetje: kijken door een echte telescoop! Op Sonnenborgh staat een grote telescoop uit 1856 waar beroemd onderzoek mee gedaan is. Hoe werkt een telescoop? En de koepel waarin hij staat?

Thema

Het heelal, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 46

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren hoe het komt dat de maan op verschillende tijden en in verschillende schijngestalten zichtbaar is.
  • De leerlingen leren hoe het komt dat de maan niet naar beneden valt.
  • De leerlingen worden uitgedaagd tot nauwkeurig observeren.

Extra informatie

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen.

Maandag t/m vrijdag kan er gestart worden tussen 10:00 en 15:30 uur.

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De leerkracht kan op deze pagina een leerlingboekje en een lesbrief downloaden. Hierin staan tips voor voorbereidende waarnemingen van de maan en eventueel een les over onze planeten (met link naar een interactieve digibord-les). Verder ook suggesties voor een verwerkingsles (het maken van een maankijkdoos).
Ontwikkeld voor
5/6/7/8
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - Zonnenburg 2 - 3512 NL Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.