PO

Flatkat – Harro van Lien

Op locatie
Groep 4/5/6/7/8
Speciale doelgroep
45 m
16/01/2023
Volledige activiteit bekijken / inschrijven:
https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/flatkat-harro-van-lien/

Timo woont op de derde verdieping van een flat. Naast hem woont zijn beste vriend Monnamoer, de kat van de buren. Op een dag gaat de bel bij de buren en staat mevrouw Milèn van de dierenopvang op de stoep.

Monnamoer heeft een vreselijke ziekte, zegt ze, en de kat moet met haar mee. Maar mevrouw Milèn is allesbehalve een echte dierenvriend. Ze heeft verschrikkelijke plannen met Monnamoer. Timo moet zijn vriend redden. Maar hij staat er helemaal alleen voor, want niemand gelooft hem. Als hij de hoop bijna heeft opgegeven, krijgt hij opeens hulp uit een wel heel onverwachte hoek. Is Monnamoer dan toch nog te redden? Een idiote rit door de stad volgt – via het stadhuisplein, de ketchupfabriek en het voetbalstadion – terwijl de tijd langzaam wegtikt…

‘Flatkat’ is een even ontroerende als hilarische vertelvoorstelling over een jongen die het niet pikt. Over vallen en weer opstaan, vriendschap en vertrouwen in jezelf. Begenadigd verteller en speler Harro van Lien zet in ‘Flatkat’ een veelvoud van grappige en illustere personages neer.

Educatief materiaal
Het kijken naar kunst is, naast het zelf uitoefenen, een onlosmakelijk onderdeel binnen het leergebied kunstzinnige oriëntatie. Het educatiemateriaal bij deze voorstelling sluit nauw aan op het leergebied kunstzinnige oriëntatie, specifiek kerndoel 55; De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren, en is gebaseerd op het creatieve proces zoals het SLO het heeft ontworpen.

Voorbereiding
De voorbereiding in de klas geeft de leerlingen de mogelijkheid om zich middels vragen of doe opdrachten vast in het thema van de voorstelling te verdiepen. Ze krijgen hierdoor de gelegenheid een eigen idee of mening over het thema te formuleren.

Reflecteren
De leerlingen krijgen de gelegenheid om hun ervaring en mening te delen met andere leerlingen. Door het reflecteren ervaart men dat ieder een eigen mening, ervaring en beleving heeft. Het leidt tot inzicht, smaak, kennis over theater en ondersteunt hiermee de culturele ontwikkeling.

Prezi
Het lesmateriaal bestaat uit een Prezi (diapresentatie voor op het white bord) en een bijbehorende docenten handleiding. Voordat je met de leerlingen de Prezi doorneemt is het goed om de Prezi eerst zelf te bekijken. Bij het stellen van de vragen aan de leerlingen is het prettig wanneer je de leerlingen helpt door meerdere vragen te stellen, zodat je de leerlingen uitdaagt tot een creatief denkproces en ze uitnodigt om in gesprek te gaan met andere leerlingen en/of de antwoorden te delen met de groep. We wensen je veel plezier met de voorbereiding, de voorstelling en de reflectie.

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Visuele uitdaging / SO cluster 1, Motorische uitdaging / SO cluster 3, Verstandelijke uitdaging / SO cluster 3, Moeilijk lerend / SO cluster 3, Langdurig ziek / SO cluster 3-4

Thema

Dieren, Emoties/Gevoel, Vriendschap

Aansluiting op schoolvakken

Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV), Drama, Geschiedenis, Kunstzinnige oriëntatie, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 55

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflectern (Kerndoel 55 kunstzinnige oriëntatie).
  • De leerling ervaart – ondanks dat iedereen op hetzelfde moment hetzelfde heeft ondergaan, namelijk het kijken naar een voorstelling – dat iedereen een eigen, zelfstandige ervaring en beleving heeft opgedaan.
  • Door het lesmateriaal bij de voorstelling wordt theater toegankelijk gemaakt met ruimte voor eigen interpretatie van de leerling.
Wij hebben gisteren de opdrachten uit de lesbrief afgerond en we hebben er heel veel plezier van gehad. Wat een leuke voorstelling en mooi gemaakt project! De kinderen vonden het geweldig! Complimenten dus voor de makers!
Reactie van groep 6 van de Prof. Titus Brandsma school
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Het lesmateriaal bestaat uit een Prezi (diapresentatie voor op het white bord) en een bijbehorende docenten handleiding.
Duur
45 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
16/01/2023
Beschikbare dagen en tijden
09.30, 11.00 en 13.30 uur
Prijs
€7.50 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Kanaal30 - Kanaalweg 30 - 3526 KM Utrecht
Pelle van den Berg - consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Pelle van den Berg
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.