In Double Act treffen adembenemende videokunst installaties en zeventiende-eeuwse schilderkunst elkaar in een tentoonstelling die onderzoekt wat het betekent om mens te zijn. Videowerken van Bill Viola, Marina Abramović, Bruce Nauman en Steve McQueen komen samen met schilderijen van onder meer Jan van Scorel, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst.

In dit onderwijsprogramma maken de leerlingen kennis met twintigste-eeuwse videokunst en zeventiende-eeuwse schilderkunst. Aan de hand van activerende opdrachten ontdekken de leerlingen verschillende CKV-dimensies waaronder herkenning en vervreemding en amusement en engagement. De leerlingen onderzoeken de artistieke keuzes van kunstenaars door de vormgeving en de voorstelling van de kunstwerken te bestuderen. Daarnaast reflecteren de leerlingen actief op hun eigen associaties bij de kunstwerken en op hun eigen blik op de wereld. Tot slot bedenken de leerlingen het concept voor een eigen videokunstwerk of schilderij. Het Centraal Museum biedt een korte introducerende video en verwerkingsopdracht waarmee het geheel ingezet kan worden als CKV-opdracht.

Houd er rekening mee dat er in de tentoonstelling beelden worden vertoond die als indringend kunnen worden ervaren. Een aantal video’s bevat scènes met geweld, flitsende beelden en harde geluiden.