PO

De kunst van het doorgeven

Aanbieder: Centraal Museum
Op locatie, digitaal
Groep 7/8
75 m
Hele jaar

Welke rolmodellen en helden hebben jij en jouw klasgenoten? Welke verhalen wil jij doorgeven en hoe kan het museum daarbij helpen?

In het kader van de samenwerking Musea Bekennen Kleur bieden we een museumprogramma aan voor groep 7 en 8. Het museumprogramma gaat niet alleen over de leerlingen zelf, maar ook over hun familie, de wijk, museumobjecten en een tentoonstelling. Wat is de invloed van het verleden op hun eigen leven, of op die van hun familie, stad of omgeving? Wat hebben ze (al dan niet onbewust) ontvangen, en wat willen ze doorgeven?
Het programma heeft als doel om leerlingen meer inzicht te geven in hun eigen cultureel diverse identiteit.

De groep 7/8 leerlingen bezoeken de vaste collectie en de tijdelijke tentoonstelling. Momenteel ‘Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles’. Het is een interactieve rondleiding vol met kijk- en doe- opdrachten!

Meer informatie over Musea Bekennen Kleur
Musea Bekennen Kleur is een collectief van musea die zichzelf de opdracht hebben gegeven om voor de jongere generaties de onderbelichte verhalen en vergeten geschiedenissen zichtbaar te maken en een breder podium bieden. De musea vinden het belangrijk dat ook in de museale wereld wordt toegewerkt naar een inclusief beleid waarin een diversiteit aan verhalen en beelden vanuit de maatschappij terug te zien en te horen zijn. Binnen een pilotproject zijn we bezig met een lessenreeks over deze thematiek.

Dit onderwijsprogramma in het museum is een onderdeel van de lessenreeks maar is nu al los te boeken in het kader van de tentoonstelling ‘Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles’. Vanaf september 2021 tot januari 2021 wordt het programma verbonden aan de tijdelijke tentoonstelling ‘De Botanische Revolutie. De noodzaak van tuinieren’.

Vanaf september 2021 is de volledige lessenreeks beschikbaar op de website van Musea Bekennen Kleur.

Thema

Diversiteit/Inclusiviteit, Identiteit, Inspiratie/Kunst, Kleding/Mode

Aansluiting op schoolvakken

Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 1, Nederlands 2, Oriëntatie op jezelf en de wereld 37, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Sociale & culturele vaardigheden, Kritisch denken

Leerdoelen

  • Het museumprogramma heeft als centrale doelstelling om leerlingen meer inzicht te geven in hun eigen cultureel diverse identiteit.
  • De leerling leert om met een open en onderzoekende houding naar kunstwerken en museumobjecten te kijken.
  • De leerling legt verbanden tussen museumobjecten en de kernbegrippen cultuur, diversiteit en helden/rolmodellen.

Extra informatie

Vanaf 1 september 2020 beperken we PO groepsbezoek in het Centraal Museum tot 2 ochtenden en 2 middagen in de week.
Hiervoor worden op alle dinsdagen en donderdagen om 11 uur en om 12:30 uur de eerste twee tijdsblokken van 10 minuten gereserveerd voor ontvangst van schoolgroepen.
De school dient om 11 uur of 12:30 uur aanwezig te zijn. Zo kunnen we voor de reguliere bezoekers, die vanaf 11:20 uur of 12:50 uur binnenkomen, onze rondleiding starten.
1 of 2 gidsen begeleiden de groep op veilige afstand van de volwassenen en houden zich aan de eenrichtingsverkeer routing in het museum.

De maximale groepsgrootte is 15 of 30 leerlingen, onder begeleiding van respectievelijk 2 of 4 begeleiders.
Prijs voor 15 leerlingen €65, voor 30 leerlingen €130.

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er is een voorbereidende les beschikbaar waarmee de klas uitleg krijgt over het museumbezoek. Er zit ook een kleine opdracht in verwerkt, het is waardevol als de leerlingen de tijd hebben gehad om deze opdracht uit te voeren. De opdracht kan klassikaal worden gedaan of individueel. Het educatieve materiaal is een downloadbare powerpoint met notities. Door het materiaal in de les te behandelen wordt het museumbezoek een waardevollere beleving.
Ontwikkeld voor
7/8
Duur
75 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Prijs
€130 per groep
Locatie(s)
op locatie, digitaal
Adres locatie(s)
Centraal Museum - Agnietenstraat 1 - 3512 XA Utrecht
Aanbieder
Centraal Museum

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.