De Jas in de Stadsschouwburg Utrecht | De Witte Pomp

https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/de-jas-in-de-stadsschouwburg-utrecht-de-witte-pomp/
De Jas is een poppen- en muziektheatervoorstelling over de kracht van verbeelding. Het verhaal speelt zich af tijdens de donkerste momenten van de Tweede Wereldoorlog. Een voorstelling over kleine mensen die grootse daden verrichten. Over hoop en wanhoop. Over licht in de duisternis. En over een geschiedenis die actueler is dan ooit. Want discriminatie is van alle tijden, ook van het nu.
Op een herfstige oktoberdag in 1941 wordt de grootvader van het Joodse meisje Manasse voor haar ogen doodgeschoten door een SS’er. Zomaar. In een streven haar grootvader dicht bij zich te houden, trekt Manasse zijn jas aan. Dan doet ze een bijzondere ontdekking: in een verborgen jaszak vindt ze de pop van een prins. De pop komt tot leven en laat het meisje in de voetsporen van haar opa treden: Manasse wordt poppenspeler.
In een poging de weeskinderen in het overvolle getto van Warschau hun ellende even te laten vergeten, treedt Manasse voor ze op. Maar dan eist een SS’er dat het meisje ook voor de Duitse soldaten gaat spelen. Met de prins aan haar zijde komt Manasse in het hol van de leeuw. En daar ontdekt ze dat verzet vele vormen kent.
De Jas is een Nederlands-Noordse coproductie van De Witte Pomp en Nordland Visual Theatre. Noorse première op maart 2021, Nederlandse première De Krakeling op 29 april.
Met De Jas wil De Witte Pomp het bewustzijn over de Holocaust vergroten, met name onder kinderen en jongeren. Door de geschiedenis van dit bijzondere verhaal over een jonge poppenspeelster en de kracht van poppenspel te tonen, wil De Witte Pomp haar jonge publiek aansporen om na te denken over wat antisemitisme en discriminatie teweegbrengen.
Tot stand gekomen met subsidie van AFK, FPK, LIRA, Zabawas, Fonds 21.
Speciale doelgroep
Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Uitzonderlijk begaafd
Thema
Emoties/Gevoel, Familie, Identiteit, Oorlog/Vrede, Sprookjes/Mythen
Aansluiting op schoolvakken
Kunstzinnige oriëntatie, Oriëntatie op jezelf en de wereld
Leerdoelen
- Bewustzijn van de Europese geschiedenis van de Tweede wereldoorlog.
- De Witte Pomp wil haar jonge publiek aansporen om na te denken over wat antisemitisme en discriminatie teweegbrengen.
Extra informatie
Deze voorstelling speelt ook op maandag 9 mei in Podium Sprits & Zimihc Zuilen.
Voor deze activiteit biedt de Stadsschouwburg gratis busvervoer aan. Kijk voor meer informatie op de organisatiepagina van de Stadsschouwburg Utrecht.
*Deze voorstelling wordt ook door andere bemiddelaars bemiddeld. Schrijf je voor 1 juni in dan kan de Stadsschouwburg Utrecht kijken of alle scholen bij de voorstelling terecht kunnen.
Educatief materiaal
60 minuten
Voorstelling of concert
17/04/2023
Maandag 17 april om 10.00 en 12.30 uur
€7.50 per leerling
Op locatie
Stadsschouwburg Utrecht
