PO

De Drakentemmer – Valentijn Productiehuis

Op locatie
Groep 3/4/5/6
Speciale doelgroep
50 m
17/04/2023

Op het eiland Krijt kennen de mensen alleen de kleuren zwart en wit. Alle andere kleuren, zoals rood, groen en blauw zijn ooit uit hun leven verdwenen. Dat had de vuurdraak gedaan, zeggen ze, maar niemand weet nog waarom.

Een klein, dapper en nieuwsgierig jongetje gaat op zoek naar het antwoord op deze geheimzinnige vraag. Slaagt hij erin het geheim van de draak op te lossen? Twee acteurs vertellen het verhaal met woorden, liedjes en tekeningen. Met bordkrijt wordt deze voorstelling verbeeld… en soms ook weer uitgeveegd.

Educatief materiaal
Het kijken naar kunst is, naast het zelf uitoefenen, een onlosmakelijk onderdeel binnen het leergebied kunstzinnige oriëntatie. Het educatief materiaal bij deze voorstelling sluit nauw aan op het leergebied kunstzinnige oriëntatie – specifiek kerndoel 55; De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren – en is gebaseerd op het creatieve proces zoals het SLO het heeft ontworpen.

Voorbereiding
De voorbereiding in de klas geeft de leerlingen de mogelijkheid om zich middels vragen of doe-opdrachten alvast in het thema van de voorstelling te verdiepen. Ze krijgen hierdoor de gelegenheid een eigen idee of mening over het thema te formuleren.

Reflecteren
De leerlingen krijgen de gelegenheid om hun ervaring en mening te delen met andere leerlingen. Door het reflecteren ervaren de leerlingen dat ieder een eigen mening, ervaring en beleving heeft. Het leidt tot inzicht, smaak, kennis over theater en ondersteunt hiermee de culturele ontwikkeling.

Prezi
Het lesmateriaal bestaat uit een Prezi (diapresentatie voor op het white bord) en een bijbehorende docenten handleiding. Voordat je met de leerlingen de Prezi doorneemt, is het goed om de Prezi eerst zelf te bekijken. Bij het stellen van de vragen aan de leerlingen is het prettig wanneer je de leerlingen helpt door meerdere vragen te stellen, zodat je de leerlingen uitdaagt tot een creatief denkproces en ze uitnodigt om in gesprek te gaan met andere leerlingen en/of de antwoorden te delen met de groep. We wensen je veel plezier met de voorbereiding, de voorstelling en de reflectie.

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Visuele uitdaging / SO cluster 1, Auditieve uitdaging / SO cluster 2, Motorische uitdaging / SO cluster 3, Verstandelijke uitdaging / SO cluster 3, Moeilijk lerend / SO cluster 3

Thema

Fantasie/Verbeelding, Muziek, Onderzoek/Avontuur, Vriendschap

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 55

21e eeuwse vaardigheden

Samenwerken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen reflecteren (kerndoel 55 kunstzinnige oriëntatie).
  • Door het lesmateriaal bij de voorstelling wordt theater toegankelijk gemaakt met ruimte voor eigen interpretatie van de leerling.
  • De leerling ervaart – ondanks dat iedereen op hetzelfde moment hetzelfde heeft ondergaan, namelijk het kijken naar een voorstelling – dat iedereen een eigen, zelfstandige ervaring en beleving heeft opgedaan.
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

We vragen je om de klas middels het bijgeleverde educatiemateriaal voor te bereiden op dit bezoek.
Duur
50 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
17/04/2023
Beschikbare dagen en tijden
09.30, 11.00 en 13.15 uur
Prijs
€7.50 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Kanaal30 - Kanaalweg 30 - 3526 KM Utrecht
Ankje Berkhof consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Ankje Berkhof:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.