PO

Burgerschapsproject ‘Weet wat je zegt’

Op locatie
Groep 7/8
Speciale doelgroep
90 m
01/09/2023 - 01/04/2024

Verdieping in maatschappelijke kwesties, communicatieve en sociaal-emotionele vaardigheden trainen én beter samenwerken: leerlingen doen het allemaal in dit unieke burgerschapsproject van Museum Catharijneconvent.

Ieder jaar gaan groepen 7 en 8 van scholen uit de regio met elkaar in debat over actuele kwesties rondom de thema’s vrijheid, gelijkheid en religie. Met de museumcollectie als inspiratiebron ontdekken de kinderen meer over verschillende (religieuze) tradities en achtergronden. Door te reflecteren op hun eigen opvattingen en zich te leren verplaatsen in andere perspectieven, creëren de leerlingen meer begrip voor elkaar en de wereld om zich heen. Allemaal waardevolle ingrediënten op weg naar de middelbare school!

Is jullie klas ook van de partij bij dit toffe én leerzame project? Dit jaar extra bijzonder door de samenwerking met Bevrijdingsfestival Utrecht!

In dit prijswinnende project leren leerlingen hun mening te vormen, argumenten hiervoor te vinden en deze op een passende manier te presenteren. In het museum leren ze de fijne kneepjes van het debatteren, maken kennis met kunst en erfgoed én leren zich te verplaatsen in andere perspectieven. Deze burgerschaps- en identiteitsvorming sluit precies aan bij de fase op weg naar het voortgezet onderwijs, waarmee de wereld van kinderen groter en uitdagender wordt, en waarin ze hun plek aan het ontdekken zijn.

Praktische informatie
Het project bestaat uit twee onderdelen waarvoor je grotendeels zelfs de data kunt bepalen. De voorbereidende training in het museum kan vanaf september 2023 tot in februari 2024 worden geboekt op alle werkdagen vanaf 11:30 uur. Deelnemende scholen ontvangen ook een lespakket om in de klas verder te oefenen. Daarna volgen de voorrondes in februari en maart. Wij nemen hierover contact met jullie op om een geschikte datum te bepalen. De twee beste klassen gaan na de voorrondes door naar de grote finale in het stadhuis!

Weet wat je zegt is een ideale voorbereiding op de overstap naar het voortgezet onderwijs en daarom heel geschikt voor groep 8. Maar groepen 7 zijn zeker ook welkom! Het is onderdeel van het landelijke initiatief Weet wat je viert, een samenwerking tussen 12 verschillende musea.

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Uitzonderlijk begaafd

Thema

Burgerschap, Diversiteit/Inclusiviteit, Emoties/Gevoel, Feesten/Vieringen, Identiteit, Inspiratie/Kunst, Landen/Culturen, Oorlog/Vrede, Pesten, Politiek, Religie, Vriendschap

Aansluiting op schoolvakken

Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 1, Nederlands 2, Nederlands 3, Oriëntatie op jezelf en de wereld 35, Oriëntatie op jezelf en de wereld 37, Oriëntatie op jezelf en de wereld 38

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Kritisch denken, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Leerlingen leren respectvol en verantwoordelijk omgaan met elkaar
  • Leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren
  • Leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren
  • Leerlingen ontwikkelen zelfvertrouwen
  • Leerlingen denken na over identiteit, diversiteit en religie

Extra informatie

Met de Feestjaarkaart is deelname, inclusief busvervoer, gratis! Wij zorgen dat jullie voor de museumles en voorronde worden opgepikt en op locatie worden afgezet. Mocht jullie school nog geen Feestjaarkaart hebben, dan kun je deze voor €100,- aanschaffen. Hiermee mag de hele school de rest van het jaar ook naar al onze andere programma’s voor het primair onderwijs.

“We hebben enorm veel van dit project geleerd: leerlingen leren beter naar elkaar te luisteren, samenwerken, doorzetten en krijgen meer zelfvertrouwen. Echt top voor de groepsdynamiek!”
Docent Dicky Jut, OBS De Schakels
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Deelnemende scholen ontvangen een lespakket om in de klas te oefenen met debatteren over stellingen m.b.t. maatschappelijke thema's op het gebied van gelijkheid, burgerschap, religie en vrijheid.
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Aantal Lessen
2 lessen
Periode
01/09/2023 - 01/04/2024
Beschikbare dagen en tijden
Iedere werkdag om 11.30 uur of 13.00 uur.
Prijs
€100 per groep
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Museum Catharijneconvent - Lange Nieuwstraat 38 - 3512 PH Utrecht
Hedwig Visser consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Hedwig Visser
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl
Foto/video credit
Headerfoto: Ebru Aydin
Video: Sebastiaan ter Burg

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.