PO

17e Eeuw – Suriname | Keti Koti

Aanbieder: KUNST IN DE KLAS
Digitaal
Groep 7/8
Hele jaar

Deze lessenserie is ontwikkeld als digitale lessenserie die aansluit bij de 17e eeuw, die ook wel de gouden eeuw wordt genoemd. Vanwaar die naam? En was dat een ‘gouden’ eeuw voor iedereen? Het uitgangspunt is Suriname.

Suriname was van 1667 tot 1954 een Nederlandse kolonie in Zuid Amerika. Suriname bestond toen voornamelijk uit plantages waar onder andere koffie, suiker, katoen geproduceerd werd. Het werk, dat vaak zwaar was, werd gedaan door slaven die vanuit Afrika werden ingevoerd door de West-Indische Compagnie. Daar kwam op 1 juli 1863 officieel een einde aan: de afschaffing van de slavernij. Deze dag wordt ook vandaag de dag jaarlijks gevierd.

De titel van deze feestdag is: Keti Koti. Weet jij wat dat betekent? De leerlingen zoeken dat op en ontwerpen een logo in ‘streetartstijl’. Ook als je niet zou weten wat Keti Koti betekent zou het logo vanuit zichzelf moeten spreken.

Deze lessenserie bestaat uit 3 delen. Deel 1 is een tijdlijn met uitleg (via pdf en filmpje) waarbij vragen worden gesteld die per mail naar mij beantwoord moeten worden. Wanneer ik alle mails/antwoorden ontvangen heb, krijgen de leerlingen per mail de creatieve opdracht, wederom met uitleg (via pdf en filmpje). De ontwerpen worden of digitaal of ‘in het echt’ (per post of opgehaald) ingeleverd (deze worden vervolgens gescand).

Vervolgens stel ik een digitale expositie samen waarbij de kinderen hun eigen Top 3 kiezen door middel van stemmen per mail. De stemmen worden door mij verzameld en geteld. De top 3 wordt na afloop bekend gemaakt. De meeste stemmen gelden, net als in een democratie. Het ‘stemmen’ is ook een belangrijk onderdeel omdat leerlingen zo kijken en leren naar/van het werk van de ander.

Download de pdf bij het educatief materiaal voor praktische en compacte informatie.

Thema

Diversiteit/Inclusiviteit, Inspiratie/Kunst, Landen/Culturen, Politiek, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 36, Oriëntatie op jezelf en de wereld 38, Oriëntatie op jezelf en de wereld 53, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Kritisch denken

Leerdoelen

  • Leerlingen kijken naar de geschiedenis /relatie van Suriname/Nederland.
  • Leerlingen leren kritisch denken / kijken.
  • Leerlingen leren het vormgeven van letters/ typografie.
  • Leerlingen kijken naar en leren van het werk van anderen.
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard
Ontwikkeld voor
7/8
Soort
Les of lessenreeks
Aantal Lessen
3 lessen
Periode
Hele jaar
Prijs
€675 per groep
Locatie(s)
digitaal
Aanbieder
KUNST IN DE KLAS

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.