Zwanenmeer – Holland Opera

group Groep: 5 / 6 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 09/03/2020 tot 09/03/2020
Volgeboekt

jeugdopera naar een beroemd sprookje van Andersen

Zwanenmeer is gebaseerd op het beroemde ballet van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en De wilde zwanen van Hans Christian Andersen. De koning is op zoek naar een vrouw om mee te trouwen. Daarom geeft hij een bal waarop meisjes zich mogen voorstellen. Elize en Azalea trekken lootjes wie naar het bal mag, want een van hen moet thuisblijven om op de zusjes te passen. Elize wint, maar belooft vóór twaalf uur thuis te zijn. Thuis treft ze Azalea aan, die beweert dat een boze heks de zusjes heeft omgetoverd tot zwanen. Elize gaat wanhopig op zoek naar haar zusjes. Azalea vermomt zich intussen als oud vrouwtje en vertelt Elize dat ze haar zusjes kan bevrijden door van brandnetels hemdjes voor hen te breien, maar ze mag geen woord spreken.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski muziek / Niek Idelenburg arrangementen en zang / Simon van der Geest tekst / Joke Hoolboom regie / Ekaterina Levental zang en harp / Charlotte Houberg zang / Heleen Knoop viool / Gerda Marijs cello / Diederik Ornee (bas)klarinet

Thema
Goed en kwaad

Aansluiting op schoolvakken
Nederlands, oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen
54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
55. De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
56. De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

21e eeuwse vaardigheden
Creatief denken, communiceren en sociale & culturele vaardigheden

Leerdoel
Beleving, magie en verwondering staan centraal bij de schoolconcerten in TivoliVredenburg. De leerlingen hebben prachtige muziek door een professioneel gezelschap gehoord, een mooi verhaal gezien en een echt concert in het spectaculairste concertgebouw van heel Europa beleefd. De leerlingen hebben ervaren wat live gespeelde muziek met je doet, wat het betekent om samen met anderen te luisteren en ervaren, en hoe professionele musici een concert uitvoeren.

 

www.hollandopera.nl/educatie/primaironderwijs

Opera Zwanenmeer voor kinderen is een voltreffer: eenvoudig, maar goed gebracht!

***** NRC