Zeehelden (Uitverkocht) – Plan D & Andreas Denk

group Groep: 3 & 4 / 5 & 6 / 7 & 8 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 12/12/2016 tot 12/12/2016
Schrijf je in

Zeehelden is een muzikale en visuele voorstelling. De zeehelden reizen naar het onbekende en hun avonturen zijn gebaseerd op verhalen over de zee: Een oer-thema dat mensen sinds jaar en dag bezighoudt. Pirates of the Caribbean, Pippi Langkaus, het jongetje Pi op de boot met de tijger. Dat Nederland nauwe banden heeft met de zee mag duidelijk zijn: Allereerst waren er de ontdekkingsreizen, dan heb je Michiel de Ruijter, de eerste walvisvaarders van de Willem Barendsz, maar ook de strijd tegen het water.

Nog altijd heeft de zee een enorme aantrekkingskracht, denk aan Laura het zeilmeisje: ondanks alle tegenslag maakte zij met lef en moed haar droom waar. Niet iedereen is een piraat of een sterke Pippi. Dit soort verhalen zijn laten zien dat je voor niets en niemand bang hoeft te zijn, dat het loont ergens voor te gaan. Dat je voor je eenzame droom vaak anderen nodig hebt. Dat als je ergens in gelooft, je de angst voor het onbekende kunt overwinnen.

Middels de voorstelling ervaart de leerling dat hij zijn positieve emoties kan koppelen aan betekenis en zingeving in de eigen belevingswereld. Hij wordt nieuwsgierig en het motiveert om eigen initiatieven te ondernemen en te ontplooien.

Het werk van Denk zit vol humor en relativering, het staat bekend om zijn laagdrempeligheid en het gebruiken van herkenbare komische situaties. Doel is dat de gestelde opdrachten in samenwerking met de visuele prikkel en de toegankelijkheid van de voorstelling kinderen aanzet tot het naleven van hun eigen kracht.

Workshop op school
De Zeehelden Doe Boot is een interactieve zintuiglijke speeltuin waar de kinderen op speelse manier in aanraking komen met thema’s van de voorstelling. Moed, samenwerken en niet bang zijn voor het onbekende ‘De Zee’. Voor of na de voorstelling mogen zij zelf muziek maken, dansen en creatief uitdagende opdrachten uitvoeren. De Zeehelden Doe Boot bestaat in principe uit drie onderdelen maar kan voor speciale events op maat worden uitgebreid.

Zeezicht
Een interactieve Video. Kijken naar de Zeemansdans geprojecteerd op doek. Straks doet iedereen mee… Zeebenen!

  • Waterproeverij. Hoe smaakt het water van de oceanen?
  • Touwknoopmuur. Knopen, altijd handig om te weten.
  • Katrollen Kubus. Hoe kunnen wij zware gewichten makkelijk ophijsen?
  • Zeewind. Vlaggen schilderen op katoen of papier.

Natte Klanken/Zoute Dansen
Naar een gezellige warming up leren de kinderen de Zeemansdans. Deze bevat ook dans elementen uit de voorstelling. Later luisteren zij naar instrumenten uit de voorstelling en hun klankmogelijkheden. Ze worden tevens uitgenodigd om op een geluidsreis te gaan en hun fantasiebeelden te benoemen die opkomen tijdens het luisteren naar de muziek. We horen soms grappige of gekke, soms ontroerende verhalen.

De gekke muziek wordt vertaald in beweging en die dan weer uitgebeeld in onderwater dieren z.a. kreeft, octopus, zeepaardje, etc. Zo wordt de vertaalslag gedaan naar het thema van de voorstelling.

Details workshop
De Zeehelden Doe Boot vindt plaats op school en duurt 30 tot 45 minuten. De kosten bedragen €120,- tot €150,- per groep (één klas). Informatie over tijden en aantallen zijn indicaties.  De workshops en activiteiten worden op maat besproken met de school/theater.

Thema
Risico’s nemen, vrienden maken & samenwerken en creativiteit en oplossingen zoeken.

Aansluiting op schoolvakken
Wereldoriëntatie, kunstzinnige oriëntatie, dramatische vorming, dans & muziek

21-eeuwse vaardigheden
Creatief en innovatief denken, kritisch denken, probleemoplosvaardigheden en beslissingen nemen, communiceren, samenwerken, leven en werken, persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid (cultureel bewustzijn en culturele competentie), zelfvaardigheden.

Leerdoel
Middels de voorstelling ervaart de leerling dat hij zijn positieve emoties kan koppelen aan betekenis en zingeving in de eigen belevingswereld. Hij wordt nieuwsgierig en het motiveert om eigen initiatieven te ondernemen en te ontplooien.

www.plan-d.nl