(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

West Zuid Story – Amersfoorts Jeugd Orkest

group Groep: 7 / 8 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 19/04/2021 tot 19/04/2021
Schrijf je in

Het Amersfoort Jeugd Orkest speelt West Side Story. Samen met de Amersfoortse dansschool A-Dance, en enkele acteurs/zangers brengen ze een bewerking van het klassieke liefdesverhaal.

Het verhaal speelt zich af rond een wedstrijd in het uitvoeren van de West Side Story. De West Zuid Story is een verhaal over liefde en haat, over jaloezie en generositeit, over de kracht van samenwerking. Natuurlijk zullen de wereldberoemde liederen (o.a. ‘Maria’, ‘Tonight’, ‘America’) het verhaal mee vertellen, waarbij ook het publiek meezingt. Ook voor de vele ritmische passages in de muziek wordt de zaal uitgenodigd van zich te laten horen!

Twee rivaliserende scholen – die in West en die in Zuid – doen mee aan de Nationale Voorronde van de grootste internationale schoolmusicalwedstrijd. In West wonen de rijkeluiskinderen, in Zuid de kinderen die het minder breed hebben. Ondanks dat ze uit dezelfde stad komen, horen de scholen allebei al jaren bij de nationale top.
Dit jaar strijden ze om een felbegeerd ticket naar Broadway, New York, om daar hun versie van de klassieker ‘The West Side Story’ te mogen spelen. De hoofdrollen – tortelduiven Maria en Tony, uit concurrerende bendes – worden zorgvuldig geselecteerd.

De twee teams, bestaande uit talentvolle brugklassers, ontmoeten elkaar op het feest op de vooravond van de wedstrijd. Wat begint als een verplicht nummertje, ontaardt al snel in een verhitte dance battle.
De enigen aan wie dit alles voorbijgaat, zijn de twee wedijverende hoofdrolspeelsters, de ‘Maria’s’: zij vallen als een blok voor elkaar, maar nog voordat ze elkaar ooit gesproken hebben, wordt het feest gestaakt door de organisatie.
Beide kampen smeden plannen om de ander te saboteren, tegelijkertijd proberen de twee ‘Maria’s’ de kemphanen tot rust te manen. Het risico dat ze samen worden gezien, wordt steeds groter.
Maar dan gaat het mis. Eén van de meisjes raakt zelf ernstig geblesseerd en kan die avond niet het podium op. De organisatie is onverbiddelijk: beide scholen worden gediskwalificeerd.

De scholieren realiseren zich dat ze in hetzelfde schuitje zitten en bedenken een list, via een maas in de wet. Ze houden een succesvol pleidooi bij de jury om toch mee te mogen doen, maar dan onder een nieuwe inschrijving, als één groep. In allerijl repeteren ze met z’n allen de choreografie en de muziek en lijken ze toch nog een kans te maken…..

Amersfoorts Jeugd Orkest o.l.v. Rolf Buijs
A-Dance dansschool
West Side Story – Leonard Bernstein

Thema
De West Zuid Story is een verhaal over liefde en haat, over jaloezie en generositeit, over de kracht van samenwerking.

Aansluiting op schoolvakken
Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen
Kerndoel 54
De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 55
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren

Kerndoel 56
De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed

21e eeuwse vaardigheden
probleem oplossen, communiceren, samenwerken, sociale & culturele vaardigheden

Leerdoel(en)
Beleving, magie en verwondering staan centraal bij de schoolconcerten in TivoliVredenburg. De leerlingen hebben prachtige muziek door een professioneel gezelschap gehoord, een mooi verhaal gezien en een echt concert in het spectaculairste concertgebouw van heel Europa beleefd. De leerlingen hebben ervaren wat live gespeelde muziek met je doet, wat het betekent om samen met anderen te luisteren, mee te doen en ervaren, en hoe professionele musici een concert uitvoeren.