Wat is een museum?

group Groep: 1 / 2 query_builderTijdsduur: 75m date_rangePeriode: 10/09/2018 tot 19/07/2019
Schrijf je in

Het programma ‘wat is een museum?’ is speciaal gemaakt voor de groepen 1 en 2. In de themaruimte ‘Het museum’ ontdekken de leerlingen wat een museum is. Deze ruimte is ingericht als een rijke leeromgeving waarin veel gespeeld, uitgeprobeerd en ontdekt kan worden.

De leerlingen maken kennis met het fenomeen museum, kijken naar kunst, richten zelf een tentoonstelling in en onderzoeken de elementen kleur, vorm en compositie. Zo maken de leerlingen een eigen compositie op een lichttafel, bouwen zelf een kunstwerk geïnspireerd op de kunststroming Bauhaus en De Stijl, waarvan Dick Bruna een bewonderaar was. Ook maken leerlingen voelend, kijkend en luisterend kennis met de gereedschappen van Dick Bruna en zoeken delen van tekeningen bij elkaar op de werktafel. Zo oefenen ze in goed kijken en vergelijken.

Vlakbij ‘het museum’ bevindt zich ‘het huis van Dick Bruna’. Daar kunnen de kinderen origineel werk van Dick Bruna bekijken en zich verwonderen over alle boekjes die hij geschreven heeft.
De leerlingen bezoeken ook het kunstlokaal. In deze ruimte gaan ze, onder begeleiding van de spelbegeleider, aan de slag met het maken van een eigen kunstwerk. Het nijntje museum staat garant voor een complete, culturele ontdekkingstocht: actief, receptief en reflectief. Nooit belerend, maar altijd spelenderwijs.

Thema
Museum & beeldende kunst

Aansluiting op schoolvakken
Kunstzinnige oriëntatie & taal

Aansluiting op kerndoelen
54, 55 en 56

21-eeuwse vaardigheden
Creatief denken, communiceren en samenwerken

Leerdoelen

  • De leerlingen weten wat een museum is.
  • De leerlingen weten wie Dick Bruna is en kennen zijn werk en materialen.
  • De leerlingen hebben kennisgemaakt met verschillende soorten kunstwerken.
  • De leerlingen experimenteren met vormen en kleuren door hun eigen kunstwerk te maken.
nijntjemuseum.nl/educatie/groepen-basisschool