Een spannende vondst – Universiteitsmuseum in de klas

group Groep: 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

Botten onderzoeken, skeletten van zoogdieren met elkaar vergelijken en kennismaken met wetenschappelijk onderzoek… en dat gewoon in de klas!

Met een koffer of bakfiets vol botten komt een medewerker van het Universiteitsmuseum Utrecht naar scholen in Nederland. Niemand weet van welke dieren de botten te zijn of waar ze vandaan komen. Kunnen de leerlingen hierachter komen? Leerlingen gaan op zoek naar antwoorden door het vergelijken van echte botten, foto’s van skeletten en determineerschema’s. Dit programma is geschikt voor groep 5 t/m 8 (natuur en techniek).

Verloop van het bezoek

Confrontatie
Een medewerker van het Universiteitsmuseum komt het klaslokaal binnen met een doos vol botten. Er is een pakket met botten bij het museum afgeleverd en niemand weet waar ze vandaan komen.

Verkennen
Leerlingen bestuderen in groepjes van vier een van de botten uit het pakket. Ze formuleren een verwachting, welk bot het is en van welk dier.

Onderzoeken
Door middel van echt botmateriaal, foto’s van skeletten uit het Universiteitsmuseum en determineerschema’s onderzoeken de leerlingen welk bot het is en van welk dier.

Conclusie
De leerlingen presenteren aan elkaar welk bot ze hebben onderzocht en hun bevindingen. Deze informatie neemt de medewerker van het Universiteitsmuseum mee naar het museum.

Thema
Wetenschap & technologie, oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluitend op schoolvakken
Wetenschap & technologie, biologie, natuurkunde, rekenen/wiskunde

21e eeuwse vaardigheden
Creatief en innovatief denken, kritisch denken, probleemoplosvaardigheden en beslissingen nemen, communiceren, samenwerken, luisteren en leren verwoorden van gedachten, zelfvaardigheden.

Leerdoelen
• Leerlingen doen onderzoek aan de hand van de onderzoekscyclus
• Leerlingen kunnen de wereld vanuit een ander perspectief bekijken
• Leerlingen delen hun resultaten en trekken gezamenlijk conclusies

universiteitsmuseum.nl