(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht | Bezoek op Maat

group Groep: 5 / 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode:
Schrijf je in

Zijn jouw leerlingen nieuwsgierig naar alles wat met het heelal te maken heeft? Krijg je vragen over sterrenkunde die jouw eigen kennis overstijgen? Zoek je naar een goede invulling voor het W&T-onderwijs? Denk eens aan een bezoek op maat aan Sonnenborgh.

We gaan uit van de interesses van de leerlingen, gekaderd binnen een thema. Zwarte gaten, sterrenstelsels, de oerknal, dwergplaneten, meteorieten, exoplaneten, ruimtereizen, ons zonnestelsel, nevels, satellieten, maanreizen, ISS, huidige onderzoek naar leven op andere planeten; heel veel is mogelijk. In een Bezoek op Maat staat de nieuwsgierigheid van leerlingen centraal. Voorafgaand aan het bezoek denken jullie samen na over de vragen die spelen. Op basis hiervan stellen wij een programma samen.

Leerlingen beginnen hun Bezoek op Maat altijd met een interactieve lezing. Tijdens de lezing doen we experimenten waarbij leerlingen kunnen assisteren of deelnemen. In het hoepelexperiment ervaren de leerlingen bijvoorbeeld hoe wetenschappers speuren naar exoplaneten – planeten die rondom een andere ster dan de zon draaien. Zijn jouw leerlingen geïnteresseerd in stenen uit de ruimte? Met meel, cacao en water experimenteren we met het maken van maankraters en meteoren die het aardoppervlak bereiken: meteorieten.
Uiteraard mag in een Bezoek op Maat een demonstratie van de grote telescoop van Sonnenborgh niet ontbreken.

Een lesprogramma op maat brengt leerlingen – net als in de vaste educatieve programma’s – op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal.

Thema
Thema’s binnen de sterrenkunde en weerkunde

Aansluiting op schoolvakken
Wetenschap & technologie, Aardrijkskunde, Biologie, Geschiedenis

Aansluiting op kerndoelen
De sterrenkundige lesprogramma’s van Sonnenborgh dragen direct bij aan de kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon)
Het weerkundige lesprogramma draagt ook bij aan kerndoel 43 (leren hoe je weer en klimaat kunt omschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind).

21-eeuwse vaardigheden
Kritisch denken,Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken

www.sonnenborgh.nl/primair-onderwijs