Robots ♥ Music

group Groep: 4 / 5 / 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: 25/09/2018 tot 01/03/2019
Schrijf je in

Robots gaan een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven, zowel op werk, op school en thuis. Om hier goed mee om te gaan is het van belang dat kinderen van jongs af aan in aanraking komen met technologie, zodat ze hier vertrouwd mee raken en de (on)mogelijkheden leren kennen.

In de tentoonstelling Robots ♥ Music ontdek je dat robots ook creatief kunnen zijn, kunnen communiceren en zelfs muziek kunnen maken en componeren. In het bijbehorende lesprogramma leer je hoe je op een eenvoudige manier zelf een robot kunt programmeren om een liedje op een instrument te spelen. Leren programmeren met de onderwijsrobot is gemakkelijk, leuk en intuïtief. Uiteraard speelt de robot aan het eind van de les al deze liedjes voor de hele klas!

Om met de onderwijsrobot te programmeren log je met een tablet in op de Cloud omgeving van robot-in-de-klas. Dit is een handige interface waarin de robot gemakkelijk geprogrammeerd kan worden doormiddel van een blokkentaal (zoals Scratch en Blockly): gekleurde blokken staan voor verschillende robot-functionaliteiten. Door deze systematisch te combineren ontstaat er binnen een handomdraai een interactief robotprogramma. Onze interactieve onderwijsrobot leert kinderen hoe je met een robot (samen)werkt door hen zelf de robot te laten programmeren.

De onderwijsrobot is een product van robotsindeklas.nl.

Thema
Robots en muziek (muziek, techniek en geschiedenis)

Aansluiting op schoolvakken
Muziek, techniek, informatica

Aansluiting op kerndoelen
44, 45, 54, 55, 56

21e eeuwse vaardigheden
Kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, computational thinking, ICT-basis vaardigheden, communiceren en samenwerken

Leerdoelen 
De leerlingen leren over muziek, techniek, geschiedenis en toekomst. Ze realiseren zich dat de aanwezigheid van muziek vroeger niet zo vanzelfsprekendheid als nu. Ze leren waarom er historische zelfspelende muziekinstrument uitgevonden werden en ze ontdekken de overeenkomsten met eigentijdse muziek makende robots. Ze leren de basisprincipes van programmeren.

www.museumspeelklok.nl/zien-doen/agenda-nieuws/verwacht-tentoonstelling-robots-love-music