Het best bewaarde geluid ter wereld (5+)(voorheen Pikefel) – MaxTak

group Groep: 3 / 4 / 5 / 6 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 17/02/2020 tot 17/02/2020
Volgeboekt

Het best bewaarde geluid ter wereld speelt zich af in een laboratorium waar twee onderzoekers spannende experimenten uitvoeren met geluiden en muziek. Te midden van kasten vol met exotische meetapparatuur, muziekinstrumenten waarvan je niet wist dat ze bestonden en pruttelende rookmachines onderzoeken de mannen wat er met ons gebeurt bij het horen van bepaalde geluiden of muziek.

Waarom krijgen we bij het horen van een mooi liedje koude rillingen? Waarom gaat het horen van een tandartsboor door merg en been? Welke geluiden maken ons bang of maken ons aan het lachen?

Het best bewaarde geluid ter wereld is een voorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar, boordevol spannende geluidsexperimenten en kippenvelmomenten. Het geluidsontwerp is van de bekende componist en geluidskunstenaar Wim Conradi, die eerder werkte voor o.a. BonteHond en Bambie. Don Duyns – bekend van de familievoorstellingen van Theater Rotterdam – schreef de tekst.

Muziektheatergezelschap MaxTak wil kinderen uit alle lagen van de bevolking kennis laten maken met verschillende soorten muziek, de instrumenten en de musici. Bij MaxTak komen de mensen achter de instrumenten tot leven. Dat maakt niet alleen hen toegankelijker, maar ook de muziek die ze spelen. Daarnaast koppelt MaxTak aan haar voorstellingen een educatieprogramma, waarin kinderen zelf muziek maken.

Workshop 
In de workshop, die aanhaakt op thema’s uit de voorstelling Het best bewaarde geluid ter wereld, leren de kinderen over muziek en geluiden en gaan zij ook zelf muziek maken.
In les 1 en 2 gaat de docent aan de hand van een lesbrief dieper in op de thema’s uit de voorstelling. Zo krijgen de kinderen bijvoorbeeld de opdracht om te inventariseren welke geluiden er dagelijks om om hen heen zijn. Wat vertellen deze geluiden ons? Attenderen ze ons op iets? Of zeggen ze juist dat iets niet mag? (denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon, het geluid van de wekker, van de kerkklok, de magnetron, sirenes op straat etc.)
In les 3 komt een muzikant / acteur uit de voorstelling, Thijs Steenkamp, langs in de klas. Hij vertelt over de instrumenten die tijdens Het best bewaarde geluid ter wereld zijn gebruikt: weten de kinderen ze nog op te noemen? Hoe wordt erop gespeeld? Wat voor klank komt eruit? Welke emotie of sfeer roept die klank op? En waar krijgen de kinderen pikefel (kippenvel) van?
Ook heeft Thijs verschillende voorwerpen uit de voorstelling meegenomen, zoals de vork en het bord, de ballon, het schoolkrijtje en het schoolbord, hij laat nog eens horen welke (vervelende) geluiden deze maken. De kinderen mogen ook zelf zeggen wat zij nare geluiden vinden, of wat ze juist mooie geluiden vinden. Vervolgens maken de kinderen samen met Thijs hun eigen compositie, en zij doen dat met spullen. Ze onderzoeken alle mogelijke geluiden die je met eenvoudige spullen kunt maken. Ze leren over ritme, timing en samenspel. Deze compositie presenteren zij vervolgens aan de leraren.

Details workshop
De workshop wordt op school gegeven en kost €100,- per klas (max. 30 leerlingen). Bij afname van meer lessen is er een korting. Workshop duurt een uur en vindt plaats na de voorstelling.

Aansluiting op schoolvakken
Nederlands, kunstzinnige oriëntatie, bewegingsonderwijs, wetenschap & techniek

21e eeuwse vaardigheden
Kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen en samenwerken

Leerdoel
Wat doet muziek met je?

 

maxtak.nl/het-best-bewaarde-geluid-ter-wereld-5

Met muziekonderwijs ontwikkelen kinderen de topfuncties van hun brein, waardoor ze niet alleen beter gaan rekenen en schrijven, maar ook doordacht zullen handelen in hun dagelijkse leven.

Prof. Dr. Erik Scherder