(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

Oorlogsgeheimen – Stichting OTO

group Groep: 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 19/04/2021 tot 20/04/2021
Verplaatst
Schrijf je in

Naar het bekroonde boek van Jacques Vriens

In de voorstelling is het 1955. We zien Tuur in zijn eerste baan als leraar op een lagere school. Het is tien jaar na de Tweede Wereldoorlog. Tuur is net getrouwd. Hij worstelt met zijn oorlogsverleden, terwijl hij zijn les over de Tweede Wereldoorlog aan het voorbereiden is. Hij kan de gebeurtenissen niet vergeten en heeft er geen vrede mee. Was het zijn schuld dat zijn vriendinnetje Maartje werd opgepakt?

In gedachte haalt Tuur herinneringen op aan de oorlog, waardoor Maartje in zijn gedachten weer tot leven komt en herbeleeft Tuur de oorlog samen met Maartje: het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend, maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft.

In overleg is een nagesprek met de acteurs mogelijk.

Thema
Oorlog, vriendschap, geheimen bewaren, lastige keuzes maken

Aansluiting op schoolvakken
Oriëntatie op jezelf en de wereld, geschiedenis

Aansluiting op kerndoelen
53: De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.

21e eeuwse vaardigheden
Kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, communiceren, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering

Leerdoel
De thematiek van oorlog is een belangrijk onderwerp binnen het onderwijs:

  • Wat is oorlog?
  • Omgaan met oorlog
  • Omgaan met geheimen
  • Wat is het belang van vriendschap?

 

 

www.stichtingoto.nl/oorlogsgeheimen

Namens alle kinderen en leerkrachten wil ik jullie bedanken voor een indrukwekkend en meeslepend stuk.

Thomas Hardie, Coördinator Brede School Rotterdam