Nog 1 nachtje slapen

group Groep: 1 & 2 / 3 query_builderTijdsduur: 75m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

Wat heb je nodig voor het vieren van een feest? Dat staat centraal tijdens het kleuterprogramma. Of dit nu een religieuze feestdag is of niet, versiering, cadeautjes, muziek, eten en vooral gasten moeten geregeld worden.

In het kleuterprogramma Nog 1 nachtje slapen vraagt Engel (de feestengel van Feest! Weet wat je viert) de kleuters om hulp bij het voorbereiden van het feest dat hij morgen geeft. Hij moet nog van alles regelen en vraagt de leerlingen om hem te helpen.

Aan de hand van een boodschappenlijstje gaan de kleuters in drie groepen op zaal op zoek naar deze benodigdheden. Op een speelse manier ontdekken ze gaande weg, aan de hand van de museumobjecten en de bijbehorende interactieve opdrachten, wat voor verschillende feesten gevierd worden. Bij elk feest staat één van de vijf aspecten centraal (versiering, eten, cadeautjes, muziek en de gasten). Ze verzamelen bij elk feest één van de benodigdheden voor het feest van Engel. Aan het eind komen alle groepjes samen en versieren ze met alle verzamelde boodschappen een feesttafel voor Engel.

Dit programma is een plezierige eerste kennismaking met het museum. Het programma is verhaalgericht en de beleving staat centraal.

Thema
Feest, kunst & burgerschap

Aansluiting op schoolvakken
Het lesprogramma kan worden ondergebracht bij het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands en Kunstzinnige oriëntatie. Ook heeft het programma raakvlakken met Geschiedenis en Godsdienst/Levensbeschouwing.

21-eeuwse vaardigheden
Creatief en innovatief denken, kritisch denken, probleemoplosvaardigheden en beslissingen nemen, leren leren, communiceren, samenwerken, luisteren en leren verwoorden van gedachten, informatievaardigheden, burgerschap, leven en werken, persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid (cultureel bewustzijn en – competentie), zelfvaardigheden.

Leerdoel

  • Een plezierige eerste kennismaking met een museum en haar collectie.
  • Ervaren welke benodigdheden er voor het vieren van ieder feest nodig zijn.
  • Leerlingen leren schilderijen en objecten interpreteren (beter leren kijken).
www.catharijneconvent.nl/bezoek-ons/kinderen-onderwijs/basis-onderwijs