Nog 1 nachtje slapen

group Groep: 1 / 2 / 3 query_builderTijdsduur: 75m date_rangePeriode: 10/09/2018 tot 19/07/2019
Schrijf je in

Centraal tijdens het kleuterprogramma staan de benodigdheden voor het vieren van een feest. Of dit nu een religieuze feestdag is of niet, benodigdheden zoals versiering, cadeautjes, muziek, eten en vooral gasten zijn aspecten die geregeld moeten worden.

In het kleuterprogramma Nog 1 nachtje slapen vraagt Engel (de feestengel van Feest! Weet wat je viert) de kleuters om hulp bij het voorbereiden van het feest dat hij morgen geeft. Hij moet nog van alles regelen en vraagt de kinderen om hem te helpen. Aan de hand van een boodschappenlijstje gaan de kleuters in drie groepen op zaal op zoek naar deze benodigdheden. Op een speelse manier ontdekken ze gaande weg, aan de hand van de museumobjecten en de bijbehorende interactieve opdrachten, wat voor verschillende feesten er gevierd worden. Bij elk feest staat één van de vijf aspecten centraal (versiering, eten, cadeautjes, muziek en natuurlijk de gasten). Ze verzamelen bij elk feest één van de benodigdheden voor het feest van Engel. Aan het eind komen alle groepjes samen en versieren ze met alle verzamelde boodschappen een feesttafel voor Engel. Belangrijkste kerndoelen bij dit programma zijn verhaalgericht en beleving. Een plezierige eerste kennismaking met het museum.Vaardigheden die tijdens dit programma worden gestimuleerd zijn:

  • Onderzoeken
  • Goed kijken
  • Samenwerken

Thema
Feest, kunst & burgerschap

Aansluiting op schoolvakken
Het lesprogramma kan worden ondergebracht bij het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands en Kunstzinnige oriëntatie. Ook heeft het programma raakvlakken met Geschiedenis en Godsdienst/Levensbeschouwing.

Leerdoel

  • Een plezierige eerste kennismaking met een museum en haar collectie.
  • Ervaren welke benodigdheden er voor het vieren van ieder feest nodig zijn.
  • Leerlingen leren schilderijen en objecten interpreteren (beter leren kijken).
www.feestweetwatjeviert.nl/