(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

Meten wordt weten

group Groep: 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal. In ‘Meten wordt weten’ doen we dit aan de hand van het weer. Hoe worden metingen omgezet in een theorie over hoe het werkt, en hoe kunnen we aan de hand van die theorie voorspellingen maken?

Een korte introductie in onze oorspronkelijke collegezaal leert hoe belangrijk luchtdruk eigenlijk is voor onze weervoorspelling. Daarna bezoeken we twee ruimten in ons Museum: de Buys Ballot-kamer en de Cornelis Wind-kamer. Hier ontdekken de leerlingen met proefjes hoe luchtdruk werkt en hoe in het verleden en heden weermetingen gedaan werden. Met de bekende weerman Peter Kuipers Munneke bekijken we welke invloed de klimaatveranderingen gaan hebben. Een bezoek aan ons weerstation en het doen van eigen waarnemingen horen daar natuurlijk bij.

Thema
Weer & klimaat

Aansluiting op schoolvakken
Wetenschap & technologie, Aardrijkskunde, Geschiedenis

Aansluiting op kerndoelen
Het weerkundige lesprogramma draagt naast kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon) ook bij aan kerndoel 43 (leren hoe je weer en klimaat kunt omschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind).

21e eeuwse vaardigheden
Kritisch denken,Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken

Leerdoelen
De leerlingen leren de begrippen luchtdruk, meting, analyse, theorie en prognose.
De leerlingen leren welke rol luchtdruk speelt bij ons weer.
De leerlingen oefenen met het doen van weermetingen, vroeger en nu, en worden zo uitgedaagd om een wetenschappelijk onderzoekende denkhouding aan te nemen.

www.sonnenborgh.nl/primair-onderwijs