Meten wordt weten

group Groep: 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal. In ‘Meten wordt weten’ doen we dit aan de hand van het weer. Hoe worden metingen omgezet in een theorie over hoe het werkt, en hoe kunnen we aan de hand van die theorie voorspellingen maken?

Een korte introductie in onze oorspronkelijke collegezaal leert ons met proefjes wat luchtdruk eigenlijk is. Daarna bezoeken we twee ruimten in ons Museum: de Buys Ballot-kamer en de Cornelis Wind-kamer. Hier ontdekken de leerlingen op interactieve wijze hoe in het verleden weermetingen gedaan werden, hoe metingen geanalyseerd werden, hoe je er een theorie en uiteindelijk een verwachting van maakt. De bekende weerman Peter Kuipers Munneke geeft de opdracht om een eigen weersverwachting te maken en legt uit hoe dat moet. Een bezoek aan ons weerstation en het doen van eigen waarnemingen hoort daar natuurlijk bij. En nu maar afwachten of jouw voorspelling uitkomt!

Thema
Weer & klimaat

Aansluiting op schoolvakken
Wetenschap & techniek, aardrijkskunde, geschiedenis

Aansluiting op kerndoelen
Het weerkundige lesprogramma draagt naast kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon) ook bij aan kerndoel 43 (leren hoe je weer en klimaat kunt omschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind).

21e eeuwse vaardigheden
Creatief denken, kritisch denken, probleem oplossen, communiceren en samenwerken

Leerdoelen
De leerlingen leren de begrippen luchtdruk, meting, analyse, theorie en prognose. De leerlingen leren welke rol de luchtdruk speelt bij ons weer. De leerlingen doen hun eigen weermetingen, maken daarvan een voorspelling en ervaren zo een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding.

www.sonnenborgh.nl/primair-onderwijs