(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

Leve(n) de planeten

group Groep: 5 / 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal. In ‘Leve(n) de planeten’ doen we dit aan de hand van een zoektocht naar (de mogelijkheid van) leven elders in het heelal.

We beginnen allemaal samen met een interactieve presentatie in onze oude collegezaal. We ontdekken wat het verschil is tussen sterren en planeten, en waar wij precies wonen in het grote heelal. We brainstormen over wat er nodig is om op een planeet te kunnen leven en ervaren zo een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding. Na een half uurtje splitsen we de groep in twee delen. De ene helft gaat naar de telescoop en ontdekt hoe een telescoop en de koepel waarin hij staat werkt. De andere helft gaat zelf een planeet ontwerpen. De begeleider stelt daarbij veel vragen zodat de leerlingen reflecteren op hun ideeën. Welke details kun je vanuit de ruimte wel en niet zien? Ze oefenen ook met het maken van een legenda bij hun planeet. En als er tijd voor is kunnen de leerlingen elkaar hun planeten presenteren. Na een half uurtje ruilen de twee groepen om.

Thema
Planeten, sterrenkunde, heelal, ruimte en wetenschap

Aansluiting op schoolvakken
Wetenschap & technologie, Aardrijkskunde, Biologie

Aansluiting op kerndoelen
De sterrenkundige lesprogramma’s van Sonnenborgh dragen direct bij aan de kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon).

21-eeuwse vaardigheden
Kritisch denken,Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken

Leerdoel
De leerlingen leren het verschil tussen sterren en planeten. De leerlingen leren waar wij wonen (de aarde hoort bij de zon, de zon hoort bij een sterrenstelsel). De leerlingen denken na over de vraag wat er nodig is om op een planeet te kunnen leven en ervaren zo een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding.

www.sonnenborgh.nl/primair-onderwijs