Lampje – Maas theater en dans

group Groep: 5 / 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: 06/04/2020 tot 06/04/2020
Geannuleerd

“Nee, een licht ben je niet, Lampje. Als je iets moet onthouden, vergeet je het en als je iets wil vergeten, komt het steeds weer terug in je hoofd.”
“Ga liggen, wind. Af!”
Maar de wind is geen hond, verandert in een storm en dan gaat alles mis.

Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een stormachtig avontuur terecht. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn.

Moniek Merkx maakt een theaterbewerking van Lampje, het succesvolle jeugdboek van Annet Schaap dat euforische recensies kreeg en vier boekenprijzen won waaronder de Gouden Griffel 2018. De theaterversie van Lampje is een beeldende vertelling met een poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan (AWKWARD i). Van de makers van onder andere Hallo familie, Liefde en Beauty en het beest.

Workshop
Hoe word je dapper? Hoelang duurt eenzaamheid? Hoe speel je de wind? In deze stormachtige workshop gaan we op een theatraal avontuur. We worden zeewezens, kermisklanten, woeste piraten en misschien ook wel de zee. En we eindigen in een spannende zelfgemaakte windchoreografie.

Details workshop
De workshop door een theaterdocent van Maas vindt voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas plaats en duurt 60 minuten.
€75,- excl. reiskosten voor max. 30 leerlingen.

Thema
Coming-of-age / avonturenverhaal / eenzaamheid / verbeelding

Aansluiting op schoolvakken
Nederlands, oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen
54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
55. De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
56. De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

21e eeuwse vaardigheden
Kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, samenwerken en sociale & culturele vaardigheden

Leerdoel
Kinderen leren dat vallen en opstaan bij het proces van opgroeien hoort.

 

www.maastd.nl/lampje

Het is een prachtig tijdloos boek met waanzinnig veel verrassende wendingen. Wij mogen de eerste theaterbewerking maken en met de lyrische muziek van Djurre de Haan gaat mijn hart meteen al sneller kloppen. Lampje is in feite weer een coming-of-age verhaal, ik heb er al meerdere verteld. In zo’n stormachtige periode zit altijd veel diepte en het is ontroerend om te zien hoe Lampje met vallen en opstaan steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Voor iedereen dus veel groeilessen aanwezig.

Moniek Merkx