Kypski- Kypski

group Groep: 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 45m date_rangePeriode: 07/02/2019 tot 07/02/2019
Schrijf je in

Muziek maak je heus niet alleen met instrumenten als piano’s, gitaren en drums. Kypski laat tijdens dit interactieve concert in EKKO zien dat het ook anders kan, en neemt je mee in de wereld van elektronische muziek. Kypski maakt muziek met energieke beats, vrolijke tunes, snelle scratches op zijn draaitafel, met invloeden uit hiphop, jazz en drum ‘n’ bass. Dit doet hij op zijn computer, keyboard, synthesizer, draaitafel en platen, en Maschine, een tablet met gekleurde knoppen die alle mogelijke geluiden kan maken. Het resultaat is verbluffend, niet gek ook, want hij is 6x Nederlands DJ kampioen en heeft samengewerkt met grote artiesten zoals Caro Emerald, New Rotterdam Jazz Orchestra en het klassieke Matangi Strijkkwartet. Hij mixt zijn elektronische muziek dus met klassiek, jazz en hiphop, maar ook met populaire muziek, bijvoorbeeld een cover van Ronnie Flex en Lil’ Kleine.

In dit optreden in EKKO laat Kypski zien dat elektronische muziek niet een kwestie is van slechts een druk op de knop, maar dan hier ook technische vaardigheden en gevoel voor ritme, toonhoogte, tempo heel belangrijk bij zijn. Ook worden de grenzen en beperkingen van niet-elektronische muziekinstrumenten en juist de mogelijkheden van elektronische muziek duidelijk: herhalingen en vervormingen van de muziek, meerdere lagen en het mixen van verschillende nummers. Dus kom luisteren naar de swingende elektronische muziek van Kypski en kijk en ervaar live mee hoe hij zijn nummers maakt. Ook is er tijdens dit interactieve concert ruimte voor kritische vragen, verzoekjes van de leerlingen en participatie-opdrachtjes.

 

Thema
Muziek en technologie, elektronische muziek, het bewerken van geluid door middel van technologie en de werking van geluid.

Aansluiting op schoolvakken
Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen
54 en 55

21e eeuwse vaardigheden
Creatief denken, ICT-basisvaardigheden (het begrijpen van de verschillende mogelijkheden van technologie)

Leerdoel
Het concert van Kypski en het educatieve materiaal bieden een introductie in de elektronische muziek. De leerling krijgt inzicht in wat elektronische muziek is, hoe deze gemaakt kan worden en welke verschillende soorten genres en instrumenten er zijn. Het concert laat zien wat de grenzen van niet-elektronische instrumenten zijn en welke mogelijkheden er allemaal zijn met elektronische muziekinstrumenten. De visie van de leerling op wat muziek is wordt verbreed en het concert laat zien wat muziek eigenlijk allemaal kan zijn en welke vormen het kan aannemen. Verder biedt het educatieve materiaal de leerling handvatten om zelf aan de slag te gaan met elektronische muziek. Tot slot wordt duidelijk hoe (nieuwe) technologie gebruikt kan worden om muziek (en andere kunstvormen) te maken.

www.kypski.com