Hoera voor Hans (Uitverkocht) – Introdans

group Groep: 3 & 4 / 5 & 6 / 7 & 8 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 01/01/1970 tot 01/01/1970
Schrijf je in

Introdans onderhoudt al jaren een innige relatie met Nederlands grootste choreograaf, Hans van Manen. Zijn balletten zijn vrijwel zonder uitzondering oorspronkelijk voor een volwassen publiek gemaakt, maar jong publiek blijkt er evenzeer gefascineerd door te worden. Introdans vindt dat ook zíj dans van topkwaliteit verdienen en, zoals de maestro zelf altijd zegt: je moet hun smaak en intelligentie beslist niet onderschatten. Met de voorstelling Hoera voor Hans, bestaande uit drie toppers uit Van Manen’s oeuvre, brengt Introdans hulde aan de meesterchoreograaf die in juli 2017 85 jaar wordt.

Dit programma bestaat uit de volgende werken:

  • Squares | Squares is een ‘vroege’ Van Manen. Het uit 1969 daterende ballet geldt inmiddels als een van de klassiekers van de Nederlandse dans, maar het is tegelijkertijd een toonbeeld van hedendaagse abstractie. Een verbluffend spel van ruimte, licht, kleur en sobere bewegingen, dat bij elke uitvoering weer veel ‘ooohs’ en ‘aaahs’ ontlokt.
  • In and Out | Het decor van deze – volgens de danspers – ‘regelrechte voltreffer’ bestaat uit drie kasten, waarin en waaruit twaalf dansers voortdurend verdwijnen en verschijnen. Het ene moment proppen ze zich met z’n allen in één kast, het volgende verdelen ze zich hangend, kruipend en klimmend over de drie kasten, dan weer bestormen ze het hele toneel.
  • Film | Tijdens de voorstelling wordt tevens een korte film vertoond (gerelateerd aan de voorstelling).

Thema
De hele voorstelling draait om choreograaf Hans van Manen en diens werk

Aansluiting op schoolvakken
Kunstzinnige oriëntatie & bewegingsonderwijs

21-eeuwse vaardigheden
Creatief en innovatief denken, luisteren en leren verwoorden van gedachten, ICT vaardigheden, persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid (cultureel bewustzijn en – competentie).

Leerdoel
De leerling heeft kennis gemaakt met moderne dans en de schouwburg. Voor veel leerlingen zal dit een eerste kennismaking zijn, dit verlaagt hopelijk de drempel voor een volgend schouwburg bezoek en die met moderne dans. Daarbij leert hij/zij (door middel van de opdrachten in de lesbrief) te reflecteren en creatief te reageren op de voorstelling.

www.introdans.nl/voorstellingen