Hoe werkt een trein? – groep 7&8

group Groep: 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

Hoe krijgt een elektrische trein stroom? Hoe glad is een rails, hoe sterk is een stoomlocomotief en welke wielen rollen het beste?

In de museumles Hoe werkt een trein?, kunnen leerlingen zelf de antwoorden op deze en andere vragen ontdekken. De kinderen worden door een museumdocent ontvangen in de bijzondere Koninklijke Wachtkamer. Daar maken ze kennis met de verschillende thema’s van Techlab; wielen, rails, tractie, koppelingen, remmen en de toekomsttrein en wordt door middel van een proefje en demonstratie een van de thema’s uitgelicht. Want hoe kan het eigenlijk dat een duif ongedeerd op de bovenleiding kan zitten en wat is nu de dodemansknop?  Hierna gaan de leerlingen in groepjes aan de slag in Techlab. Door het maken van de opdrachten en het doen van proefjes worden de leerlingen gestimuleerd om na te denken over de techniek achter een trein.  Als alle opdrachten gedaan zijn dan kunnen de kinderen een eigen virtuele trein bouwen of hun kennis testen bij het eindexamen. De echte durfals kunnen de les afsluiten in de Vuurproef.

Thema
Treintechniek

Aansluiting op schoolvakken
Natuur en Techniek, Geschiedenis

Aansluiting op kerndoelen
Oriëntatie op jezelf en de wereld, natuur en techniek: 42, 44,45
Orientatie op jezelf en de wereld, tijd: 52

21e eeuwse vaardigheden
Kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, informatie vaardigheden, communiceren, samenwerken, zelfregulering

Leerdoel
Met de museumles Hoe werkt een trein? leren leerlingen hoe een trein in de basis werkt. Ze maken kennis met verschillende aspecten van de techniek rondom een trein zoals wielen, remmen, tractie, rails en koppelingen. Daarnaast experimenteren ze zelf met enkele technische principes en worden ze uitgedaagd om vragen te stellen en na te denken over hoe een trein werkt en hoe zich dat door de jaren heen ontwikkeld heeft.

www.het spoorwegmuseum.nl