Het strijkkwartet van mijnheer Sax – Ebonit Saxofoonkwartet

group Groep: 3 & 4 / 5 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 13/02/2017 tot 13/02/2017
Schrijf je in

Soms voel je je zomaar eenzaam. Soms wil je juist alleen zijn maar laat de groep je niet met rust. En soms kun je huilen van blijdschap of boos worden van iets leuks. Maar waarom eigenlijk? En hoe kan dat? Het antwoord komt van een marcherende fanfare die niet kan stoppen en strijkkwartetmuziek speelt op hun vier saxofoons.

Een marcherende fanfare die niet kan stoppen en strijkwartettenmuziek blijft spelen op hun vier saxofoons. Dit is het startpunt van de nieuwe muziekvoorstelling die regisseur Jochem Stavenuiter
samen met het jonge Ebonit saxofoonkwartet gaat maken. Het rijke strijkkwartetrepertoire geeft alle gelegenheid tot vrolijke eenzaamheid, hopeloos nieuwsgierig zijn, gelukkige boosheid en andere vreemde gevoelens die zo maar ineens op kunnen duiken.

Jochem: “Ik wil graag kinderen laten luisteren naar klassieke muziek en vind het elke keer weer een uitdaging een nieuwe manier te vinden hoe dat te doen. Deze keer is het vooral de groep en de eenling die het verhaal gaan vertellen.”

Het jonge Ebonit Saxofoonkwartet duikt in het rijke repertoire voor strijkkwartet en laat horen hoe alleen muziek het aparte gevoel van vrolijke eenzaamheid, hopeloze nieuwsgierigheid of gelukkige boosheid kan oproepen.

Workshop op school
Interactiviteit en zelf doen staat centraal bij deze educatieve muzikale workshop. Leerkrachten kunnen vooraf kiezen uit een aantal thema’s die behandeld worden tijdens de workshop. Voor Het strijkkwartet van mijnheer Sax kan worden gekozen uit de volgende thema’s:

Muzikale thema’s:
• Klassiek strijkkwartet repertoire
• Het kwartetspel
• Structuur in de muziek
• De saxofoon als instrumentfamilie (groot, klein, hoog, laag)

Buitenmuzikale thema’s:
• Emotionele lading van muziek
• De groep en het individu
• Groepsdynamiek
• Emotionele tegenstellingen, dubbelheid in gevoelens

Details workshop
De workshop vindt plaat op school en duurt 45 minuten. De kosten bedragen €80,- per groep (één klas).

Thema
Emotionele lading van muziek, de groep en het individu, groepsdynamiek, emotionele tegenstellingen & dubbelheid in gevoelens.

Aansluiting op schoolvakken
Kunstzinnige oriëntatie

21-eeuwse vaardigheden
Luisteren en leren verwoorden van gedachten, leven en werken, persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid (cultureel bewustzijn en – competentie).

Leerdoel
Beleving, magie en verwondering staan centraal bij de schoolconcerten in TivoliVredenburg. De leerlingen hebben prachtige muziek door een professioneel gezelschap gehoord, een mooi verhaal gezien en een echt concert in het spectaculairste concertgebouw van heel Europa beleefd. De leerlingen hebben ervaren wat live gespeelde muziek met je doet, wat het betekent om samen met anderen te luisteren en ervaren, en hoe professionele musici een concert uitvoeren.

www.tivolivredenburg.nl/educatie