(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

Gezichten van de maan

group Groep: 5 / 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 90m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal. In ‘Gezichten van de maan’ doen we dit aan de hand van de schijngestalten van de maan. Hoe en waarom ontstaan die?

We beginnen allemaal samen met een interactieve presentatie in onze oude collegezaal. We ontdekken dat alleen de zon licht geeft, waarom de maan niet naar beneden valt zoals een appel en dat sommige planeten ook verschillende gezichten hebben. Na een half uurtje splitsen we de groep in twee delen. De ene helft gaat naar de telescoop. Daar ontdekken zij hoe een telescoop en de koepel waarin hij staat werken. Staat die kerktoren nou op zijn kop? De andere helft gaat oefenen met schijngestalten. Er worden drie opdrachten uitgevoerd. Met zaklampen en een mini-maan en -aarde test je of je de schijngestalten goed begrepen hebt. We onderzoeken waarom een maansverduistering niet elke maand voorkomt en waarom we altijd dezelfde kant van de maan zien. Na een half uurtje ruilen de twee groepen om.

Thema
Maan, sterrenkunde, heelal, ruimte en wetenschap

Aansluiting op schoolvakken
Wetenschap & technologie, Aardrijkskunde

Aansluiting op kerndoelen
De sterrenkundige lesprogramma’s van Sonnenborgh dragen direct bij aan de kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon)

21-eeuwse vaardigheden
Kritisch denken, Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken

Leerdoel
De leerlingen leren hoe het komt dat de maan op verschillende tijden en in verschillende schijngestalten zichtbaar is.
De leerlingen leren hoe het komt dat de maan niet naar beneden valt. De leerlingen worden uitgedaagd tot nauwkeurig observeren.

www.sonnenborgh.nl/primair-onderwijs