FOEI – BonteHond

Terug place
group Groep: 3 / 4 / 5 / 6 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 28/05/2018 tot 28/05/2018
Schrijf je in

Waarom zijn ongezonde dingen het lekkerst en zijn verhalen waar je slim van wordt zo saai? En waarom mag ik niet in mijn neus peuteren, terwijl hij gemaakt lijkt voor mijn vinger? Kortom waarom is slecht leuk en goed saai?

Zelfbeheersing is moeilijk, je bent er je hele leven zoet mee. Als 2-jarige is het hard werken om niet alles in je mond te stoppen. Als 5-jarige mag je pas iets lekkers als je je groente op hebt en als 10-jarige moet je stilzitten en stoppen met gamen. En als je denkt dat het ophoudt als je volwassen bent, vergeet het maar: niemand kan zich altijd beheersen en dat wat slecht voor je is ligt altijd op de loer! Zodra de kinderen netjes in bed liggen storten de ouders zich op chips en wijn, maar ben je slecht als je je vergrijpt aan een taartje? Ben je slecht als je stiekem een beetje liegt of iets doet wat verboden is?

In Foei kunnen twee jongens zich niet inhouden. Wel als ze samen zijn, maar nooit alleen, daarom besluiten ze elkaar te trainen in wilskracht. Niet denken aan roze olifantjes, niet spugen op de grond, niet snoepen uit de koektrommel, niet stiekem naar je buurmeisje gluren en niet uit bed om even met de ipad te spelen. Zo snel mogelijk willen ze nette, voorbeeldige mensen worden, om daarna anderen te leren net zo goed te worden als zij. Want slecht zijn is toch het laatste wat je wilt!
Foei is een wedstrijd in zelfbeheersing waarin alle mogelijke verleidingen als draken bestreden worden.

Workshop op school
In de week na de voorstelling komt een professionele theaterdocent op school een interactieve spelles geven. Tijdens deze les wordt de fantasie van de kinderen geprikkeld en worden ze uitgedaagd om de vloer op te gaan. De kinderen zullen stijl, thema’s en vormen uit de voorstelling herkennen en maken tegelijkertijd een vertaalslag naar hun eigen belevingswereld.

De workshop is zowel actief als reflectief omdat ze zelf gaan spelen en reflecteren op de thema’s uit de voorstelling. De 21ste eeuwse vaardigheden die terug komen zijn: kritisch denken, creatief denken, communiceren, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulatie.

Details workshop
Locatie: spellokaal op school
Duur: 60 minuten
Kosten: €150,- per klas (max. 30 leerlingen)

Thema
Zelfbeheersing – Waarom zelfbeheersing moeilijk is; de lekkerste dingen zijn vaak ongezond.
Een goed mensen willen zijn – Het is onmogelijk om het altijd goed te doen voor iedereen.

Aansluiting op schoolvakken
Wereld oriëntatie, kunstzinnige oriëntatie, drama/theater, muziek, filosofie, taal.

21e eeuwse vaardigheden
Creatief en innovatief denken, kritisch denken, probleemoplosvaardigheden en beslissingen nemen, communiceren, samenwerken, luisteren en leren verwoorden van gedachten, burgerschap, leven en werken, persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid (cultureel bewustzijn en -competentie), zelfvaardigheden.

Leerdoel
De voorstelling van Job en René zijn altijd gelaagd. Er komen duidelijke thema’s aan bod, maar er worden ook heel veel thema’s zijdelings aangeraakt. Bontehond vindt het belangrijk dat kinderen naast alle regels en afspraken een open en eigenwijze blik blijven houden. We willen ze overhalen niet (te) volwassenen te worden omdat wij denken dat dat de wereld tot een betere plek maakt. Hoe fijn zijn het zijn als we allemaal met een nieuwsgierige blik naar elkaar en de wereld om ons heen zouden kijken, we zouden minder bang zijn voor alles wat anders is of raar lijkt.

www.bontehond.net