(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

EKKO | Popmuziek is overal | Bezoek op Maat

group Groep: 5 / 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 45m date_rangePeriode: Hele jaar
Schrijf je in

‘Popmuziek is overal’ is een programma waarin leerlingen kennis maken met alle facetten van de popmuziek. Het programma bestaat uit 2 tot 8 lessen, gegeven door een echte muzikant. Het ‘Popmuziek is overal’ programma bestaat uit lessen over de geschiedenis van popmuziek, over de praktijk, over muziek maken en een kennismaking met een muzikant. De reeks lessen wordt afgesloten met een concert in EKKO.

Alle lessen worden gegeven door bekende Nederlandse artiesten. In de geschiedenislessen leren de leerlingen over de geschiedenis van de popmuziek. Vanuit stromingen die dicht bij de leerlingen liggen, zoals pop, dance, rock en hiphop wordt ingezoomd op andere muziekstromingen. Er wordt gekeken naar de oorsprong van deze stromingen en uit welke andere muziekstromingen deze zijn ontstaan. Er wordt vanuit de belevingswereld van de leerlingen gekeken naar muziek die zijn niet of minder goed kennen. Muziekstromingen die hierdoor aan bod komen zijn onder andere soul, funk, beatmuziek, blues, jazz.

In de praktijklessen gaan de leerlingen aan de slag met het maken van eigen muziek, vaak een eigen songtekst met melodie en ritme. De leerlingen schrijven de songtekst in samenwerking met de rest van de klas en de docent-artiest. Er wordt uitgegaan van een thema, waarbij de leerlingen woorden gaan associëren en brainstormen. Met de woorden worden rijmende zinnen gemaakt, deze worden in een rijmschema ingepast en er worden coupletten en  refreinen geformuleerd. Vervolgens wordt er een ritme en melodie ondergezet. Uiteindelijk zingen de leerlingen het nummer met zijn allen. De leerlingen kunnen het nummer eventueel na de les nog verder uitwerken.

In de lessen van muzikant in de klas maken de leerlingen kennis met een artiest. In plaats van dat de artiest iets vertelt over een  muziekstroming of geschiedenis in het algemeen spitst de les zich nu toe op het oeuvre en het leven van de artiest. De artiest vertelt over zijn/haar beweegredenen, inspiratiebronnen en achtergrond. De artiest vertelt over hoe het is om beroemd te zijn, wat er allemaal bij komt kijken als artiest, hoe je je voorbereidt op concerten en tournees, hoe boekingen gaan en wat er achter de schermen gebeurd bij concerten. Vaak wordt er ook een nummer gezongen door de artiest en worden er wat kleine opdrachtjes gedaan.

De lessenreeks wordt feestelijk afgesloten met een concert in EKKO, door de muzikant die ook in de klas is gekomen!

Thema
Popmuziekgeschiedenis, popmuziek maken en kennismaking met een echte popmuzikant

Locatie
De lessen zijn op school, het afsluitende concert is in EKKO
Les: 45 min. Afsluitend concert: 45 min

ekko.nl/popmuziek-is-overal